НОВИНИ

От нашия пратеник в Гърция: Продължава издирването на изчезналите хора

Траур и огромни щети в Гърция след невиждано наводнение - най-тежкото за последните 20 години. Бурята „Евридика“ удари Северна Гърция и Солун. Равносметката е трагична - 16 загинали, петима в неизвестност, стотици без дом. Дъждовете продължават, като се очаква броят на жертвите да се увеличи. Как продължават спасителите работи и в този късен час, ще разберем от Ирина Николова, която е край Катерини.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
23:00, 16.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

ДЕНОНОЩЕН ТЕЛЕФОН ЗА СЪДЕЙСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА НА ДИРЕКЦИЯ „СИТУАЦИОНЕН ЦЕНТЪР“:

  • +35929482404
  • +35929711054
;
Мария Крида, жителка на Неа Перамос: Едва се спасихме. Това, от което ме боли най-много, е безразличието на управляващите. Казват ни „дръжте се“ и толкова. Никой не ме попита дали имам питейна вода, дали има какво да ям, къде да спя... Идват със скъпите си костюми, след това си тръгват и забравят за нас.
Николос Статис, жител на Неа Перамос: Абсолютно всичко е унищожено. Господ да ни е на помощ.
Елефтерия Цоли, жителка на Неа Перамос: Събудих се в 7 сутринта, отворих вратата и видях, че морето е достигнало до оградата на къщата ми. Не чувахме дъжда, чувахме единствено тътена на прииждащата вода. Дървета, огради, нищо не спря стихията. Беше истински хаос.
мъж: Приливната вълна беше висока метър и половина. Единственото, което можем да направим, е да седим и да чакаме това да отмине, след което да опитаме да овладеем щетите.
;

Критична е обстановката в цяла Гърция, а в Катерени вали проливен дъжд. Много от улиците са наводнени и изцяло непроходими, заради което движението се отклонява по различни маршрути. Магистралата от Солун до Атина е затворена в района на Катерини, където полицейски екипи обясняват на пътуващите по кой път да поемат. Шофьорите трябва да са внимателни, защото пътищата са покрити с кал и скална маса.

Най-критична е обстановката в района около столицата и Неа Парамос, където стотици останаха без домовете си.

;

От гръцката държава съобщиха, че всички нуждаещи се получават помощ, особено тези, които са останали без покрив над главите си и онези, чиито обработваеми земи са залети.

Продължава издирването на изчезналите хора.

Екипът на „По света и у нас“ продължава да следи ситуацията на място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пушачи решиха да дарят парите за една кутия цигари за благотвротиелна кауза
Пушачи решиха да дарят парите за една кутия цигари за благотвротиелна кауза
Факултетът по дентална медицина в МУ София получи част от мощите на св. Антипа
Факултетът по дентална медицина в МУ София получи част от мощите на св. Антипа