НОВИНИ

Недостиг на лекари в Спешната помощ в Кюстендил

Сериозен недостиг на лекари има в Спешния център в Кюстендил, съобщи директорът д-р Анелия Георгиева. По думите й проблемът с липсата на кадри стои от години. Спешният център се нуждае от 10 нови специалисти, тъй като в момента екипите трудно покриват денонощните дежурства.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ангелина Дочева
19:29, 17.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Още

В Спешния център в Кюстендил работят четири екипа, които обслужват пациенти денонощно. По-голямата част от лекарите и фелдшерите са над средната възраст. Това не пречи на качественото обслужване на пациенти, категорична е директорката на центъра д-р Анелия Георгиева.

Д-р Анелия Георгиева- директор на ЦСМП –Кюстендил: Опита, който имат, плюс допълнителната квалификация, смятам че с квалификацията нямам забележки, проблем има само с хората, освободили работните си места, поради възраст или придобито право на пенсия и тогава няма да намерим кой да ги замести.

Младите лекари нямат интерес да работят в центровете за оказване на спешна медицинска помощ, защото заплащането не е високо. Работата е доста напрегната и натоварена, смята д-р Ерик Русецки, който работи тук от години.

Д-р Ерик Русецки: Самата работа не е атрактивна, защото друго си е в отделение, топличко, бялата престилка, вървиш, консултанти имаш 20, тука решаваш всичко сам и то за въпрос на минута, две, три, трябва да вземеш решение какво да направиш оттука натам.

Екипите на Спешната помощ се отзовават на над 50 повиквания на адреси в Кюстендил и региона всеки ден.

Д-р Анелия Георгиева- директор на ЦСМП –Кюстендил: Липсата на лекари не променя задълженията и броя на екипите, защото те работят допълнително. Работят извънредно.

В шестте филиала на Спешния център в област Кюстендил работят 11 екипа, които обслужват 182 населени места, достъпът до две трети от които е по третокласни и четвъртокласни пътища. Всички автомобили на спешната помощ са добре оборудвани, но част от тях са амортизирани и изискват повече средства за поддръжка, казват още от Спешна помощ в Кюстендил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са основните проблеми на мебелната промишленост у нас?
Какви са основните проблеми на мебелната промишленост у нас?
Откриха телефонна линия за информация относно инцидента край село Микре
Откриха телефонна линия за информация относно инцидента край село Микре