НОВИНИ

Провал за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Какво следва?

Предварителните преговори за правителствена коалиция в Германия бяха прекратени. Опитът да се сформира четворна коалиция засега се проваля, защото Свободната демократическа партия се оттегли от консултациите.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
12:20, 20.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В полунощ лидерът на либералната СВДП Кристиян Линднер заяви, че за неговата партия е по-добре да не управлява, отколкото да участва в лоша управляваща коалиция. Споровете между четирите партии се водеха най-вече по три ключови направления: за опазването на климата (и в частност производството на електричество от въглища), за бежанците и правото им да доведат семействата си в Германия и за финансовата рамка. Канцлерката Ангела Меркел призна провала на предварителните разговори:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Трябва да приемем фактите. А те са, че не успяхме да доведем коалиционните преговори до успешен край. Това означава, че ще информирам германския президент за ситуацията и ще преценим какво следва.

За днес следобед вече е насрочена срещата ѝ с президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер, който оттук нататък ще играе ключова роля за излизане от правителствената криза. Възможните варианти са няколко.

Първо - социалдемократите да преосмислят излизането си в опозиция и се включат в ново издание на широката коалиция със социалдемократите; сформиране на малцинствено правителство, което да разчита на гъвкави мнозинства в Бундестага и нови избори.

Провалът на разговорите е и тежък удар за Меркел, чието политическо бъдеще сякаш изглежда предрешено. Защото социалдемократите биха се върнали в широка коалиция единствено без нея, а останалите два варианта я поставят в много слаба позиция. Част от първите коментари отбелязват, че причина за всичко това е либералната ѝ политика към бежанците.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров вече е №3 в света на тениса
Григор Димитров вече е №3 в света на тениса
Отпадъците на Благоевград ще се извозват до депото в Разлог догодина
Отпадъците на Благоевград ще се извозват до депото в Разлог догодина