НОВИНИ

Антонио Таяни: За ЕС ситуацията на Балканите е приоритет

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е в София, заради предстоящото българското европредседателство. Тази сутрин Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:04, 21.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Антонио Таяни заяви, че тук в София се е почуствал у дома си. Именно благодарение на българското гостоприемство е изграден един нов и много добър мост между България, ЕП и останалите евроинституции.

Таяни, заедно с Бойко Борисов и председателите на всички групи в ЕП поставиха акцент върху начините, с които да бъде разрешена мигрантската криза. Таяни подкрепи българския премиер, че е е крайно време Европа да спре да гради граници вътре в Съюза, а да засили охраната по външните граници, за да може през контролните пунктове да преминават само бягащите от войната.


;

Бойко Борисов отново подчерта своята теза, че е крайно време европейските лидери да спрат да бъдат пасивни и да започнат да участват активно във всички срещи на върха, на които се решават въпросите на Сирия, на Ирак. Това става обикновено в САЩ, Русия и дори Иран, но Европа, според него, чака само готовите решения и в крайна сметка понася само негативите и се чуди къде да релокира бежанците.

Антонио Таяни подкрепи Бойко Борисов и по най-важния външно политически приоритет на българското европредседателство, а именно европейската перспектива на Западните балкани. Каза, че тази тема е приоритет на цяла Европа.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: За ЕС ситуацията на Балканите е приоритет. Ние сме ангажирани за укрепването на връзките за перспективата за присъединяване на някои от страните. Бях в Черна гора и мисля, че там стъпките са много сериозни за присъединяване. Ще посетя Сърбия Косово Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание.
Бойко Борисов, министър председател: Не си поставяме огромни цели. Нито да надскачаме ръста си , като председател на ЕС за 6 месеца. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион.

Преди половин час Таяни се срещна с президента Румен Радев. Председателят на Европарламента ще се срещне и с председателя на българския парламент Цвета Караянчева, след което ще направи обръщение към депутатите ни.

БНТ2 ще предава на живо обръщението на Антонио Таяни към Народното събрание от 14.45.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести посрещнаха експерти от ЕК пред екоминистерството у нас
Протести посрещнаха експерти от ЕК пред екоминистерството у нас
Мобилно приложение ще помага на туристите в Карлово
Мобилно приложение ще помага на туристите в Карлово