НОВИНИ

Земята в Петричкото поле пустее

Много от земите в Петричкото поле пустеят. Според жителите на селата стопаните, които преди години са се занимавали със земеделие, са се отказали заради липса на пазари, а и младите хора продължават да бягат в чужбина да търсят препитание.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Елена Чимева
01:45, 22.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Драстично са намалели земеделските стопани, които продават зеленчуци и плодове на борсата при петричкото село Кърнало. Малкото останали хора се отказват да отглеждат зеленчуци, защото стоката, която влиза у нас от други европейски страни ги принуждава да продават на цена, която не е рентабилна за производството им. Показват ни полето до пътя, което пустее.

Георги Аврамов: "Останаха само някои хора къде се занимават с оранжерийно производство значи там препитание за цялото семейство примерно семейство от трима човека три декара оранжерии и занимават се иначе работници абсурд не се намират въобще, а работници няма за нищо."

На борсата местните пресмятат, че в село Кърналово от 3 хиляди души население преди години сега са останали хиляда. Само преди дни са изпратили около 60 млади мъже и жени да работят в чужбина.

Зоя Войнова: "Къщите запустяха, къщите младия народ го вече няма. Младите, които са тука, не смеят да залага на производство предпочитат навънка да излязат поне да са на някаква заплата осигурена макар че са роби и навънка да, но им е сигурно, тука няма сигурност".
Йордан Иванов: "Тука трудовата надница на един работник или заплатата, която е около 400 лева как да живее, да храни семейство и затова аз, където живея в моя район, масово всички са в чужбина".

По данни на Областната земеделска служба в Благоевград официално регистрираните земеделски стопани в целия регион са близо 6 хиляди и тази бройка се е запазила пред последните няколко години. В тази група попадат не само тези, които отглеждат зеленчуци, но и животновъди, пчелари, производители на овощни дръвчета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца загинаха след пожар във фургон в годечкото село Шума
Две деца загинаха след пожар във фургон в годечкото село Шума
С метода сугестопедия хората са по-уверени в себе си и общуват по-лесно
С метода сугестопедия хората са по-уверени в себе си и общуват по-лесно