НОВИНИ

Джема Грозданова: България не е правила компромиси при договора с Македония

Имаме развитие в отношенията, които се подновиха на 1-2 август с подписването на договора за добросъседство и сътрудничество с Република Македония. Правим жеста да отидем в Струмица, за да осъществим първото междуправителствено заседание между двете страни. Сега очакваме ратификация на договора и влизането му в сила до края на годината, каза в "Още от деня" депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика в Народното събрание.

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 23.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Тя уточни, че от българска страна Министерски съвет е внесъл в парламента договора и той вече е разпределен в комисиите по външна политика и европейските въпроси.

Ние сме готови, когато македонската страна направи същото, паралелно да разгледаме в комисии и да внесем в пленарна зала този договор, заяви Грозданова.

По думите ѝ отпадането на роуминга между България и Западните Балкани е възможно на ниво "ЕС - Западни Балкани".

Това ще стане доста скоро, надявам се. Сроковете, които ги приемаме като скорошни на ниво ЕС, са всъщност доста дълги. Така че за няколко години предполагам, че и това ще се случи. Изцяло отпадането на роуминга ще бъде доста дълъг процес, предупреди депутатът от ГЕРБ.

Според нея България не е правила компромиси с важните за нея неща при изготвянето на договора за добросъседство с македонската държава.

Имаше червените линии, от които нямаше как да отстъпим. Например, признаването на езика, каза Джема Грозданова.

Според нея негативните нагласи, които се коренят в миналото и в различната интерпретация на историята ни, могат да бъдат преодолени.

Така Македония ще може да тръгне по-лесно към НАТО и ЕС. Без нашата подкрепа и без подкрепата на съседните държави, членуващи в ЕС, няма как да има развитие по този въпрос, допълни Грозданова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​БСП поиска временна анкетна комисия за санирането
​БСП поиска временна анкетна комисия за санирането
Премахват регистрацията на неизправни автомобили
Премахват регистрацията на неизправни автомобили