НОВИНИ

Денонощно наблюдение на реки и язовири в Благоевград и Кюстендил

24-часово наблюдение на нивата на реките и язовирите на териториите на Благоевград и Кюстендил разпоредиха областните управители. Свикани са кризисни щабове във връзка с обявения оранжев код за обилни валежи в Югозападна България. През един час ще постъпва информация в Областните дирекции пожарна безопасност и защита на населението за ситуацията.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
20:25, 01.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Управителят на Благоевградска област Бисер Михайлов е разпоредил кметовете на населени места да информират хората при възникване на кризисна ситуация. В някои общини дори имат готовност за изграждане на временни диги, ако се наложи. Всички пътища в региона са проходими, но шофьорите трябва да бъдат внимателни.

Бисер Михайлов, управител на Благоевградска област: Към пътуващите искам да се обърна да се движат с понижена скорост пътните настилки в областта са хлъзгави да се съобразяват със ситуацията ,която е в момента.

С около 40 % е увеличено нивото на водите на по-големите реки в Кюстендилко - Джерман и Бистрица, но засега опасност от преливане няма. Под критичния минимум са и водите на язовир Дяково. Преди няколко години заради обилни валежи беше наводнено село Гърляно. Хората там се страхуват да не ги застигне отново бедствието.

Хората се притесняват че може да им се залеят имотите и няма как да си го възвърнат след това това имущество.

Кметът на Гърляно Венелин Енчев успокои, че към момента няма опасност река Бистрица да излезе от коритото си.

Венелин Енчев, кмет на с.Гърляно, община Кюстендил: Коритото е в състояние да поеме поне още три четири пъти още токова вода и да премине през населеното място без да причини повреда.”

В Пловдив, Пазарджик и Смолян се очакват валежи от 60 до 100 литра на квадратен метър. От Регионалния щаб са предвидили определени допълнителни полицейски патрули, както и служители на пожарната, които при нужда да се включат в наблюдението на най-големите язовири.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш съветник на Тръмп призна, че е излъгал ФБР за връзките с Русия
Бивш съветник на Тръмп призна, че е излъгал ФБР за връзките с Русия
През 2018 година стартират процедурите за строежа на магистралата Русе - Търново
През 2018 година стартират процедурите за строежа на магистралата Русе - Търново