НОВИНИ

Данаил Кирилов: Антикорупционната комисия няма да подслушва

Всички лица, които заемат висши публични длъжности, могат да бъдат проверявани, изброени са в 46 категории, т.е това са топ административни длъжности. Прибавя се и категорията на по-нисшите служители. Това каза в "Още от деня" Данаил Кирилов, ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента по повод приетия Антикорупционния закон, с който обединиха Комисията за конфискация, Комисията за борба с конфликт на интереси и дирекцията на ДАНС за борба с корупцията. Според органа всеки, който иска, може да подаде сигнал за корупция или конфликт на интереси срещу лице от властта. Вижте във видеото целия разговор.

bnt avatar logo
от БНТ
18:58, 14.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Данаил Кирилов, ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента: Най-големият дебат беше за гл.9 при функция на дирекция, която се пренася от ДАНС в новия общ единен антикорупционен орган. Тази дирекция ще извършва оперативно разследване и анализ на фактите и обстоятелства, които са свързани с корупция.

За достоверността на сигналите той каза, че би могло лесно да се установи.

Данаил Кирилов, ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента: Всички лица, които заемаме висши длъжности, подаваме декларации, т.е има богат архив с лични данни за нешето имотно състояние. Много е лесно да се различи при тези данни, ако те се отнесат към всички други регистри, които са налични. Ние вярваме, че комисията дори още на предварителна фаза би могла да установи дали в сигнала се съдържат годни данни или са необходими спешни мерки по обезпечаване на незаконно придобито имущество.

Председателят на правната комисия каза, че подборът при този орган ще бъде много специфичен и ще се гледа за хора,които имат най-утвърден авторитет или са достатъчно "чисти" за да са били омърсени от тази среда. Кирилов потвърди, че комисията няма да подслуша. Тя може да прави заявление за използване на СРС. Подслушването е един от способите. ", каза той.

За вота на недоверие той коментира, че това е българският почерк и в друга държава такъв момент би консолидирал страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Хората в Ерусалим очакват справедливи решения
От нашия пратеник: Хората в Ерусалим очакват справедливи решения
Дядо Коледа обикаля с празничен автобус Велико Търново
Дядо Коледа обикаля с празничен автобус Велико Търново