НОВИНИ

Борисов преди срещата на върха на ЕС: Считам, че нищо по Брекзит не е решено

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Естония Юрий Ратас обсъдиха изпълнението на програмата на триото Естония, България и Австрия. Двамата разговаряха преди началото на втория ден от срещата на върха в Брюксел. Очаква се днес европейските лидери да решат дали да дадат зелена светлина за започаването на втората фаза на преговорите за Брекзит.Вижте прякото включване на нашия кореспондент Деси Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:40, 15.12.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Очаква се днес европейските лидери да решат дали да преминат към втората фаза на отношенията си с Великобритания, които са свързани с преходен прериод, който Лондон поиска преди окончателното напускане на ЕС.

След краткосрочна еуфория миналата седмица, когато Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей обявиха, че има значителен напредък към преминаване към втората фаза, днес тук цари скептицизъм, защото европейските лидери всъщност коментират много активно решението на британския парламент да подлга на референдум всички решения, които Мей взима. Така че те са наясно, че всички договорености, които тя постигне тук, могат да бъдат охвърлени след това в британския парламент.

Ето какво каза по темата Брекзит българския премиер Бойко Борисов:

Бойко Борисов, министър-председател: Аз все още считам, че нищо по Брекзит не е решено. Във вторник Мишел Барние ще е в София и ще говорим по детайлите. Но след като все още няма пари и срокове и кога техническите споразумения ще влязат в сила. Аз това и миналия път бях скептик. Имаше малко еуфория и миналата седмица, че всичко върви добре и вчера ни попариха в общи линии. Нека да изчакаме, защото принципът - когато за всичко не сме се разбрали, значи за нищо не сме се разбрали е в пълна сила в този случай.

Освен с естонския си колега се очаква днес Бойко Борисов да се срещне с Меркел, Жан-Клод Юнкер и Ципрас в четиристранна среща.

Освен това европейските лидери се разбраха да удължат с 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради неспазването на минските споразумения. Другото, по което постигнаха съгласие, беше Ерусалим. Европейската позиция остава единна, че посолства на европейските държави няма да се местят от Тел Авив в Ерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с информация по повод стачката на Райънер в Италия
МВнР с информация по повод стачката на "Райънер" в Италия
От нашия пратеник: Засилени мерки за сигурност на петъчната молитва в Ерусалим
От нашия пратеник: Засилени мерки за сигурност на петъчната молитва в Ерусалим