НОВИНИ

От нашите пратеници в Ерусалим: Очакванията за спокойствие не се оправдаха

Сблъсъци избухнаха след петъчната молитва между протестиращи палестинци и израелската армия на Западния бряг и в ивицата Газа. Протести имаше и в Ерусалим.

Надежда Василева
от Надежда Василева Лъчезар Ораков
18:18, 15.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Действително имаше очакване, че в следващите дни напрежението ще се успокои и ситуацията няма да ескалира повече, но точно обратното се случи днес. Днес мюсюлманите се събраха за петъчната си молитва и на излизане от джамиите влязоха в сблъсъци с множество израелски служители на сигурност. Сблъсъци имаше и на различни места на Западния бряг, но най-ожесточени бяха на Ивицата Газа.

Има данни за десетки ранени, имаше и арестувани.

;

Виждате протестиращите, които излизат след петъчната молитва. Част от тях влязоха в сблъсъци със силите на реда. Имаше няколко пострадали, които бяха откарани с линейки в болници. Няколко улици останаха затворени заради сблъсъците.

Хасан: Имаме право да протестираме, но вижте реакцията, вижте колко полиция има и какво правят те. Ако някой ме блъска и бие какво да направя? Да стоя и да го гледам ли? Как да се защитя? Аз съм гражданин. Нямам оръжие, нямам нищо.
Муса: Ние сме родени тук, дедите ни са родени тук. Ние искаме мир.

Палестинците казват, че ще продължат протестите. Израелците се надяват напрежението да намалее.

Според бившия посланик на Съединените щати в Израел Дани Шапиро, единственото решение на този конфликт е постигане на споразумение за две държави-два народа.

Дани Шапиро, бивш посланик на Съединените щати в Израел: Беше уместно президентът Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, защото това е столица на Израел и винаги е била такава. Когато бях посланик на Съединените щати в Израел, посолството е в Тел Авив, но трябваше почти всеки ден да пътувам до Ерусалим. Отнасяме се към Ерусалим като към истинска столица, това е възможност да потвърдим тази истина.

Дипломатът очаква, че американският президент Доналд Тръмп ще представи план за действие, а международната общност ще помогне на израелците и палестинците в бъдещите преговори.

;

Екипът на БНТ остава в Ерусалим, за да проследи случващото се там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за Брекзит ще навлязат в следващата фаза
Преговорите за Брекзит ще навлязат в следващата фаза
Риболовци се включват в благотворителна кампания за лечение
Риболовци се включват в благотворителна кампания за лечение