Увеличението на цената на водата е заложено в бизнес плановете през 2017 г., одобрени от КЕВР, сега се коригира заложената цена за 2018 г. с оглед инфлационния процент. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова.

Окончателно: Водата поскъпва в 14 града

Окончателно: Водата поскъпва в 14 града

Окончателно - водата поскъпва в 14 града, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо ще е увеличението в Ямбол - 20%, във Враца -13%,...

Малина Крумова, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството: Специално за Ямбол става въпрос за нов вид услуга, нямаше пречиствателна станция, тази услуга трябва да се калкулира в цената, затова е най-високо увеличение там. След започване на работа на станцията, тогава ще започне и плащането по новите цени.

Заложено е 20 % увеличаване на цената на водата в Ямбол.

Крумова обясни, че няма да се предоставя европейски средства на неконсолидирани области. Само консолидирани ще се финансират, това е изискването на комисията.

Тя бе категорична, че не е определящо от коя партия е кметът, а е важно да се реши проблемът с водоснабдяването. Крумова коментира и подпомагането на най-бедните.

Малина Крумова, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството: Имаме за първи път ясна стратегия за това как да се подпомогнат най-бедните, за да имат достъп до вода. Идеята ни е всички уязвими групи да получават субсидирана цена, да плащат минимална или никаква цена. Мислим да опростим максимално подпомагането на социално слабите.

Вижте цели разговор във видеото.

Ще се подобри ли качеството на питейната вода след увеличението?

Ще се подобри ли качеството на питейната вода след увеличението?

Приетото повишението на цената на водата в 14 града у нас предизвика недоволство на много места. В първомайското село Драгойново цената вече е била ув...