Реформата на данъчната система в САЩ мина във вторник вечерта през Сената. Това отваря пътя към голяма политическа победа за Доналд Тръмп, предаде АФП.

Промените ще се прилагат от 2018 година. В петък републиканците и демократите в двете камари на Конгреса на САЩ се споразумяха по обща версия на спорния законопроект, предвиждащ корпоративният данък да бъде намален от 35 на 21 процента.

© БТА / Архив

Първоначално проектът бе съгласувана и от двете камара на Конгреса – по-рано във вторник той бе гласуван и в Камарата на представителите. Но вечерта във вторник се изясни, че са били допуснати някои грешки при съставянето на документа. Сенатът трябваше бързо да внесе поправките, което и стана, а по-късно днес поправеният законопроект ще бъде гласуван повторно и в Камарата на представителите.

Инициативата предвижда намаляване на данъчната ставка за бизнеса от сегашните 35% до 21 процента. Нововъведението влиза в сила от 2018 година.

Намаляване претърпява и данъчното облагане за обикновените американци. Но много предвидени облекчения за населението имат временен характер.

Законът бе приет благодарение на мнозинството, което имат републиканците в двете камари на парламента. От своя страна демократите се обявяват срещу данъчната реформа.

Камарата на представителите на Конгреса прие законопроекта за данъчна реформа

Камарата на представителите на Конгреса прие законопроекта за данъчна реформа

Контролираната от републиканците Камара на представителите на американския Конгрес прие проекта за данъчна реформа и за намаляване на данъците, обещан...