Силно оспорвани предсрочни избори с рекордно висока избирателна активност в Каталуния. Жителите на областта гласуваха за регионален парламент. Секциите затвориха в 21 часа местно време, а до последно пред тях имаше дълги опашки. Според предварителните данни и екзит половете, общият резултат на сепаратистките партии е достатъчен за мнозинство в каталунския парламент. Вотът беше смятан за своебразен втори тур на референдума за независимост. Темата следят специалните ни пратеници Тоня Димитрова и операторът Владимир Богдански.

Броенето е по-бавно в сравнение с изборите през 2015 година.

Официалните данни до този час сочат за победител при над 41% преброени бюлетини Инес Аримадас, лидер на партия "Сиудаданос". След около час се очаква тя да направи изявление на площада.

На второ място се нарежда коалицията на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон "Заедно за Каталуния" с 22%. След него е Републиканската левица на Каталуния на бившия вицепремиер Ориол Жункерас, който агитираше от килията си в затвора в Мадрид.

Резултатите се менят буквално през минути.

Очаква се Инес Аримада да обяви победа на вота, тъй като е събрала най-голям процент от гласовете. Но тази победа може да се окаже горчива за нея, тъй като общият брой на гласовете, които според екзитполовете ще съберат просепаратистките партии е достатъчен, за да сформират те мнозинство в бъдещия каталунски парламент. Мнозинство макар и крехко, защото екзитполовете сочат между 66 и 70 депутати за просепаратистките формации.

За мнозинство в 135-членното събрание са необходими 68 мандата.

Проучванията на общественото мнение преди изборите даваха изравнени позиции на привържениците и противниците на независимостта на Каталуния.

Окончателните резултати се очакват след полунощ.

© БТА
От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния

От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния

Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на областта гласуват за регионален парламент. Вотът беше насрочен след референдума за независимост и замр...

От нашите пратеници: Дълги опашки пред избирателните секции в Каталуния

От нашите пратеници: Дълги опашки пред избирателните секции в Каталуния

Очаква се рекордно висока избирателна активност на регионалните избори, свикани след референдума за независимост на областта. Изборният ден приключва...