Крехко мнозинство за сепаратистите е резултатът от вчерашните парламентарни избори в Каталуния. От Брюксел сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон поиска разговори с испанския премиер Мариано Рахой, но не в Испания. На какво основание, каква е реакцията на Мадрид и как приемат в Каталуния резултата от вота - на пряката ни линия от Барселона е специалният ни пратеник Тоня Димитрова.

Испанската криза се завърна в изходна позиция, предаде пратеникът на БНТ в Каталуния Тоня Димитрова. Не за пръв път чуваме Карлес Пучдемон да призовава Рахой към диалог и среща, но този път предложението е тя да се осъществи на неутрална земя. Пучдемон говори от позицията да победител и от позицията на лидер, който очаква да се завърне в Каталуния и да управлява областта като примиер.

Днес Рахой заседава с ръководството на управляващата Народна партия.

От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния

От нашите пратеници: Рекордна избирателна активност в Каталуния

Силно оспорвани избори в Каталуния. Жителите на областта гласуват за регионален парламент. Вотът беше насрочен след референдума за независимост и замр...

Карлес Пучдемон бивш премиер на Каталуния: Готов съм да се срещна с премиера Рахой в Брюксел или друга страна в Европейския съюз без Испания. Готов съм, защото трябва да обсъдим новата политическа ера, която започва в Каталуния, в испанската държава и в Европа, ера, която трябва да бъде предшествана от политически решения, а не съдебни репресии, каквито те предприеха.
Мариано Рахой премиер на Испания: Ще положа усилия да поддържам диалог с правителството, което бъде излъчено от тези избори в Каталуния, но, както съм казвал , ще се постарая да се спазва законът и е хубаво, че ви припомням това. Надявам се да има правителство. което се отказва от едностранните решения и не се поставя над закона.
Инес Аримадас партия „Граждани“: Това, което се случва в Каталуния днес, е дали ще победим национализма, дали ще затворим страницата на национализма, застрашаваща европейския проект. Ние сме първата политическа сила, и ще продължим да бъдем гласа на тези, които искат и занапред да са каталунци, испанци и европейци и мечтаят за Каталуния със здрав разум, помирение, и възстановена икономическа мощ.
Карлес Пучдемон предложи на Мариано Рахой да се срещнат извън Испания

Карлес Пучдемон предложи на Мариано Рахой да се срещнат извън Испания

Отстраненият от централните испански власти каталунски регионален премиер Карлес Пучдемон предложи днес на испанския министър-председател Мариано Рахо...

Карлес Пучдемон отправи този призив, тъй като неговата партия Заедно за Каталуния е тази, която спечели най-много гласове от просепаратистките политически формации.

Изборните резултати показват доста смесен вот в Каталуния. Народния вот не печели просепаратистка формация, а точно обратното. Просепаратистките партии обаче си запазиха мнозинство. Предстоят неизвестни на кого ще бъде връчен мандат за съставяне на правителство. Проблемът е, че някои от сепаратистките лидери са или в чужбина, или в затвора.

Вотът е объркан и това се отразява в неяснотата, която изпитват местните.

© БТА
Какъв път ще изберат каталунците след изборите?

Какъв път ще изберат каталунците след изборите?

Трите сепаратистки партии са на път да си възвърнат абсолютното мнозинство в регионалния парламент на Каталуния. Първа политическа сила в него обаче щ...

Разочарование и умора от политическата криза - това се четеше по лицата на хората в Барселона в деня след предсрочния вот.

Маркос Расаня: Ще видим какво ще стане, малко съм разтревожен, защото изглежда все едно няма решение.

Хуан Ривадуя е част от могъщата каталунска бизнес асоциация - движещата сила зад просперитета на най-богата испанска провинция. Като бизнесмен с международна компания той казва, че въпросите стават повече от отговорите след вчерашния вот - ще се сфоримар ли правителство, кой ще преговаря за коалиция, кой ще е следващият премиер.

Хуан Ривадуя - собственик на компания и член на Каталунската бизнес асоциация: Това е най-голямата въпросителна. Досега подобно нещо не се е случвало. Двама от сепаратистките лидери не могат да контролират бъдещето си. Несигурността в Каталуния ще продължи, докато тази бъркотия не се оправи.

Победата на партия Граждани и изключително слабия резултат на каталунското крило на управляващата Народна партия изпраща ясен сигнал към премиера Рахой.

Хуан Ривадуя, собственик на компания и член на Каталунската бизнес асоциация: Гражданите привлякоха много гласоподаватели на Народната партия, защото за привържениците на единството партията на Инес Аримадас е най-полезният избор. Затова партията на Мариано Рахой трябва да преоцени какви са действията им в Каталуния.

За преоценка призовават и хората на улицата.

Ана: Не съм привърженик на отцепването, но вчера гласувах за сепаратистите, защото трябва да покажем на Рахой, че нещо се случи тук и има нужда от промяна, не може просто да обърнем страницата.

Единствено твърдите привърженици на независима Каталуния продължават да вярват, че техните партии ще сфоримарт правителство, макар да не е ясно, кой точно ще го оглави.

Джорди: Републиканската левица и Заедно за Каталуния ще сформират правителство със сигурност. Не знаем кой ще бъде премиер, защото Пучдемон е в Белгия, а останалите са в затвора. Не знаем какво следва.

Едва ли ще има дом в Каталуния, който на коледната трапеза тази година да не заговори поне за малко и за политика.

Западни издания коментират изборите в Каталуния

Западни издания коментират изборите в Каталуния

Партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, запазиха мнозинството си в оспорвани избори, пише "Гардиън" и отбелязва, че испанското правителство...

Надеждите на всички тук са Мадрид и Барселона да седнат на масата за преговори, но от Мадрид беше изпратен друг сигнал. Испанският съдия, който разследва каталунските сепаратисти за незаконната им кампания за независимост разширява следствието и включва още политици, сред които бившия президент и лидера на Републиканската левица. Това още повече усложнява и без това неясното политическо бъдеще на Каталуния.