НОВИНИ

Днес е Стефановден!

Днес Църквата почита Свети Стефан – един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след възкресението му. Той е смятан за един от първите мъченици на християнската вяра.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски БНТ2
07:19, 27.12.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Житието му разказва, че притеснени от нарастващият брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога. Разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да почине, Свети Стефан се помолил: "Господи, не им зачитай този грях".

През пети век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим. Смята се, че денят на светията е последния християнски празник в годината, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.

Днес по традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Традиционно се приготвя свинско с кисело зеле или баница с месо.

Името Стефан означава венец. На този ден имен ден празнуват: Стефан, Стефка, Фани, Теки, Венцислав, Стамен, Цако, Цанко, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стоимен и производните му имена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Годината на изборите
Годината на изборите
Заловиха над 300 мигранти и бежанци край Одрин
Заловиха над 300 мигранти и бежанци край Одрин