При евентуален инвестиционен интерес ще бъде изграден втори кабинков лифт на Банско, като се вземе предвид цялото екологично законодателство. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по-рано внесе като извънредна точка за правителственото заседание предложение да се разгледа промяната за управление на Национален парк "Пирин".

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Внесена е допълнителна точка по молба на кмета на Банско, който иска продължаване на процедурата от 2013 г., беше внесена и втора точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличието на инвестиционен интерес за нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок. Това е на практика основата, която отваря възможността за изграждането при инвестиционен интерес на втора кабинкова линия и решаването на един проблем, който, като че ли, има голямо съгласие, тъй че е крайно време да бъде решен.

Димов обясни, че това ще подпомогне развитието на ски спорта у нас.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Разбира се това отваряне е и към развитието на ски спорта в Банско, а може би и добър знак за развитието му като цяло в България. Има своите сериозни икономически измерения. Това е удачен момент в навечерието на новия ски сезон. Каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство - оценка за въздействие на екологичната среда, екологична оценка и оценка за съответствие. Именно тези процедури ще кажат как изграждането на втори кабинков лифт ще трябва да бъде компенсирано в останалата част Национален парк "Пирин".