Удобна и безопасна. Сгъваема каска за велосипед, която лесно се побира в чанта. Свива се и се разгъва за секунди. Изобретена е от петима лондончани. Запалени велосипедисти. След като станали свидетели на няколко катастрофи с колоездачи, решили, че трябва да направят нещо, за да се подобри безопасността на колоезденето в градски условия.

- Защо хората не носят каски ли? Заради неудобството. Някои хора ги заключват за велосипедите, други ги носят в раници. За това искахме да направим сгъваема каска, която лесно да се сгъва и да се прибира в чантата.

Така се появила - тя. Сгъваемата каска, която se sviva do размерите на книга.

Сам Тери, създател на сгъваемата каска: Идеята ми хрумна през 2011-та година. Точно, когато се появиха велоалеите на Борис Джонсън. Много малко от велосипедистите носеха каски. Няколко години разработвах каската. И през лятото на 2017-та тя беше завършена и мина всички тестове за сигурност.

Не, че Сам и приятелите му са първите, които се сещат да направят сгъваема каска. Tяхната, обаче, е много по-евтина от останалите. Направена е от рециклирани материали. Изградена от пет части, свързани с гумено покритие. А дизайнът ѝ е максимално опростен.

Сам Тери: Искахме да създадем каска, която се използва лесно. Да няма сложни закопчалки и механизми. Само я разгъваш и я слагаш на главата си. В нея има вградени миниатюрни магнити, които я държат сгъната. Освен това дизайнът ѝ позволява лесно да се оформя според големината на главата.

Плановете на Сам не се изчерпват с изобретяването на сгъваемата каска. Той вече проектира детски варианти. Но има и още мечти.

Сам Тери: Следващият ни модел каска вече е планиран. Но искаме да създадем повече продукти за градското колоедзене, което да го направят по-лесно и по-удобно.

Има много неща, които трябва да бъдат направени, за да се подобри безопасността на колоезденето в градски условия, признава Сам. Трябва да се направят добри велоалеи, да се промени мисленето на шофьорите. Но създаването на удобни, евтини и безопасни каски е добро начало, смята лондончанинът.