Хубавото е, че в своето изказване и в своята позиция президентът подкрепи усилията на правителството за целите, които сме си поставили по време на Европредседателството по отношение на сигурността и Западните Балканите, където бяха основните доклади. Това каза в "Още от деня" Красимир Каракачанов, министър на отбраната след КСНС за сигурността и отбраната, който се проведе днес при президента.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Мнението на президента за Западните Балкани е споделено с мнението на правителството и парламентарните групи. Държавите от Западните Балкани трябва да получат много ясна перспектива по отношение на своето европейско бъдеще. Ние го задаваме като приоритет в рамките на тези шест месеца, но след нас идва Австрия, която също има отношение към Балканите и то най-вече Западните.

По думите на Каракачанов ние като държава-членка на НАТО и ЕС и като България имаме хилядолетни интереси на Балканите. "Конкретно нашите интереси са стабилност, мир и спокойствие, за да се развива икономиката.", бяха думите му.

Красимир Каракачанов коментира, че Босна и Херцеговина, Македония, Косово и Албания са страни, в които се правят опити да се настанява радикален ислям. "Ние с Македония няма какво да делим, имаме обща история, общ език, общи националните герои, а защо да не делим и общо бъдеще в ЕС.", каза министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: 27 години средствата за отбраната са рязани. За да имаш нормални, мотивирани военни сили, трябва да отделяш адекватни средства. За първи път заплатите в армията се увеличиха с 10%.