Дейвид Дейвис критикува Европейския съюз, че се подготвя за сценарий, при който може между Великобритания и ЕС да не бъде договорено споразумение за отношенията им след излизането на страната от съюза през март 2019 г., предадоха световните агенции. Критиките на Дейвис се съдържат в писмо, публикувано днес от британския в. "Файненшъл таймс". Дейвид Дейвис критикува Европейския съюз, че се подготвя за сценарий, при който може между Великобритания и ЕС да не бъде договорено споразумение за отношенията им след излизането на страната от съюза през март 2019 г., предадоха световните агенции. Критиките на Дейвис се съдържат в писмо, публикувано днес от британския в. "Файненшъл таймс".

Писмото е било написано през декември миналата година и е адресирано до британския премиер Тереза Мей. В него Дейвис упреква европейските агенции, че публикуват сведения за икономическата ситуация след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г., без да споменават възможността за евентуален преходен период.

Този подход от страна на ЕС често пъти вреди на интересите на Великобритания, пише той. Според него действията на ЕС могат да изложат на риск съществуващите договори и да принудят британски компании да се преместят от Великобритания на континента в случай на твърд Брекзит. По повод информацията за писмото говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас каза, че "в ЕК хората са донякъде изненадани, че Великобритания се учудва, че ние се подготвяме за един обявен от самото британско правителство сценарий".

Той визира сценария, при който Великобритания може да излезе от ЕС, без да е договорила споразумение за бъдещите си отношения със съюза.