След многогодишни усилия и спорове в обществото, държавното финансиране на частните училища вече е факт от 1 януари 2018 г. Оказа се обаче, че едва 9 частни училища от общо над 160 са пожелали държавната субсидия. Защо не сработи новия закон за училищното образование и защо едно единствено столично училище е решило да вземе държавните пари - разказва Елиана Димитрова.

Идеята за държавно финансиране на частните училища се роди по време на първото правителство на ГЕРБ. Основанията - родителите на децата в частните училища също са данъкоплатци и тези деца трябва да получават единния разходен стандарт за ученик. След разгорещени дебати редно ли е това да се случи при недофинансирани държавни и общински училища и след предложение на Реформаторския блок в закона беше записано, че пари за частните училища ще има, ако те приемат 20 % от децата без такса.

От Асоциацията на частните училища са категорични, че нито едно от техните училища няма да вземе държавната субсидия. Причината е, че не могат да обучават 20 % от децата си безплатно.

Ако в едно частно училище учат 300 деца, обяснява Валентина Денчева и 20 % бъдат приети безплатно, това означава децата да станат 360. Обикновено обаче сградите нямат голям капацитет. Затова схемата се променя. Приемат се 240 деца и 60 други без такса.

Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ, директор на ЧСУ "Веда": Да, но издръжката на училището се носи от 300 деца, не от 240 и тогава възниква въпросът кой ще заплати останалата част от издръжката, която не е покрита - естествено родителите на тези 240 деца, което означава че ще трябва да увеличим таксите.

Сбърка ли закона? Денчева смята, че основата е била правилна.

Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ,директор на ЧСУ "Веда": Но се намесиха интереси, които наложиха да се дадат средствата под условие, което направи невъзможно реализирането на закона.

И все пак по две училища от Варна, Велико Търново, Добрич и Пловдив и едно от София решиха да вземат парите.

Частното училище "Петко Рачев Славейков" е единственото в столицата, което ще вземе държавната субсидия. Тук казват, че не се притесняват от 20-процентната квота, тъй като и досега са приемали деца със специални потребности и деца от социално слаби семейства.

От 12 години училището приема тези деца без такси, обясняват тук. Сега за допълване на квотата към тях ще се добавят и даровити деца.

Надя Стойкова, управител на ЧСОУ " П.Р.Славейков": Към настоящия момент така както сме сметнали разходите, ако не станат някакви сътресения икономически, не смятаме,че това ще доведе до увеличаване на таксите. Дори ще се опитаме, доколкото може, да намалим таксите.

Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ, директор на ЧСУ "Веда": Ако те го направят, аз ще съм първата, която ще ги поздрави и ще опита да разбере как точно се е случило.

БНТ: Т.е. смятате че е невъзможно?

Валентина Денчева, член на УС на БАЧУ, директор на ЧСУ "Веда": Разбира се, че е невъзможно.

От частно училище "Петко Славейков" признават, че са по-скоро изключение от общия случай. Че доскоро училището е функционирало като Фондация, пререгистрирано е според новия закон, но не търси голяма печалба от своята дейност.