НОВИНИ

Филмов маратон с безплатен вход в пет киносалона в София

Филмов маратон с безплатен вход ще има днес, в Деня на българското кино - 13 януари, а само на празника с билети от 5 лв. могат да се видят премиерните родни продукции "Възвишение" на Виктор Божинов, "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков и "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров - Роги. Още за селекцията на филмите разказа Жана Караиванова - директор на Националния филмов център.

Айше Сали
от Айше Сали БТА
12:33, 13.01.2018
Чете се за: 01:43 мин.
Още

Това съобщават от Националния филмов център /НФЦ/ - съорганизатор с Министерството на културата и Столичната община, в партньорство с Българската национална филмотека, НДК, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България.
От 2005 г. по инициатива на НФЦ на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов "Българан е галант", българската филмова общност чества своя професионален празник, припомнят от екипа.
След прожекцията на "Възвишение" - в кино "Одеон" от 17.00 ч., ще има разговор с режисьора Виктор Божинов. Прожекциите са още в Дома на киното, "Люмиер Лидл", Г8, Евро синема, "Червената къща".
Началото е в 11.30 ч. в "Одеон" с подборка "Класическа детска анимация" - от 1960 г. до 1985 г., а от 15.00 ч. може да се види "Еротична анимация".
Киномаратонът завършва с "Дзифт" на Явор Гърдев - от 23.00 ч. в Дома на киното. В празничната програма са също игралните филми "Цветът на хамелеона" на Емил Христов, "Източни пиеси" на Камен Калев, "Каръци" на Ивайло Христов, "Съдилището" на Стефан Командарев, който е представен и с документалния "Азбука на надеждата".
Останалите документални заглавия са "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов, "София - 100 години столица на българското кино" на Явор Веселинов, "Страсти по Леа" на Николай Йотов и "Отец Иван и неговите деца" на Георги Стоев - Джеки.
След обявяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 г. нашата столица пое още по-сериозен ангажимент за специално отношение и грижа за развитие на филмовата индустрия, важна част от която е най-голямото филмово събитие в България, с повече от 20-годишна история - Международният филмов фестивал "София филм фест". Заедно с професионалното събитие и пазар за проекти в неговите рамки - "София мийтингс", фестивалът е значима платформа за представяне, осигуряване на финансиране и популяризиране на десетки български проекти, повечето от които се превърнаха в най-успешните български филми и копродукции през годините, посочват организаторите.
По думите им 2018 г. започва оптимистично за българското кино, което през 2017 г. спечели много международни награди и участия в конкурсни програми, но за първи път от години спечели и сърцата на българските зрители - четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите "Воевода" на Зорница София Попганчева, "Бензин" на Катерина Горанова и Асен Блатечки, "Възвишение" на Виктор Божинов и "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров - Роги.
През 2017 г. с подкрепата на НФЦ са реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, отбелязали изключителен успех пред българската и световната публика.
През изминалата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев "Посоки" беше избран за програмата "Особен поглед" в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма беше и копродукцията с българско участие "Уестърн" на Валеска Гризбах. "Три четвърти" на Илиян Метев спечели "Златен леопард" в секцията "Режисьори на настоящето" в Локарно.
Многобройни участия и награди завоюва и документалният филм "Пощальонът" на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха още "Белгийският крал" на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, "Реквием за г-жа Й." на Боян Вулетич, "Синът на София" на Елина Псику, припомнят от НФЦ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областната управа в Пазарджик проверява речните корита
Областната управа в Пазарджик проверява речните корита
Намаляват шансовете за намиране на оцелели след свлачищата в Калифорния
Намаляват шансовете за намиране на оцелели след свлачищата в Калифорния