НОВИНИ

Според 87% от ваксините има полза

90% от родителите в България одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а 87 на сто смятат, че от ваксините има полза. 35% обаче са на мнение, че те могат да навредят на децата им. Данните бяха изнесени по време на дискусия, посветена на ваксините. Участие взе здравният министър Петър Москов и увери, че няма да има проблеми при осигуряването на имунизационния календар.

bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 09.02.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Медицината срещу информацията, предавана от уста на уста. С дискусия, посветена на обществените нагласи и научите факти за ваксините здравният министър Петър Москов откри кампания за ползите от имунизацията.

Д-р Петър Москов,министър на здравеопазването: Всички знаем, че срещу задължителните ваксини има сериозни публични и обществени настроения - както по света, така и в България.
Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация: Трябва да имаме предвид, че евентуалният дефицит на ваксини може да ни върне към мрачни времена.
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Колкото по-ефективни стават, колкото повече си вършат работата и болестите изчезват, толкова повече обществото спира да приема тези болести за опасност.

Това оказва влияние върху решението на родителите да имунизират децата. Сред основните страхове е и този, че ваксините могат да доведат до усложнения. Ролята на интернет форумите също е съществена. Нагласата за ползата от имунизациите обаче е преобладаваща.

Според 90% от родителите имунизациите трябва да бъдат задължителни, докато 1/3 от тях смятат, че ваксините все пак могат да навредят.

Неонатологът д-р Невена Паунова работи в болница "Св. Анна" от близо 25 години. Всеки месец в родилното се имунизират между 40 и 90 деца. Случаите на отказ от родителите са единични.

Д-р Невена Паунова, неонатолог: Питат за какво е ваксината и на колко време се прави и има ли реакция след ваксината. Но те си знаят, че това са профилактични. Обяснява им се всичко и са наясно по въпроса.

Сред родителите, заставащи зад задължителните ваксини е и Лиляна Тасева - вече майка на две деца.

Лиляна Тасева: Нямам нищо против. Даже е много по-добре, защото децата са в непрекъснат контакт с други деца. По-добре е да си имунизира детето, отколкото да се зарази с нещо, което е можело да се предотврати.

Що се отнася до изпълнението на имунизационния календар здравният министър подчерта, че на фона на общоевропейската криза с ваксини, България е успяла да гарантира ваксинирането на новородените. Москов увери, че скоро ще бъдат поръчани още ваксини, които да покрият отложените реимунизации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарителска акция в пловдивски храм
Дарителска акция в пловдивски храм
Перник ще има нови тролеи
Перник ще има нови тролеи