90% от родителите в България одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а 87 на сто смятат, че от ваксините има полза. 35% обаче са на мнение, че те могат да навредят на децата им. Данните бяха изнесени по време на дискусия, посветена на ваксините. Участие взе здравният министър Петър Москов и увери, че няма да има проблеми при осигуряването на имунизационния календар.

А според Вас има ли полза от ваксините?
Медицината срещу информацията, предавана от уста на уста. С дискусия, посветена на обществените нагласи и научите факти за ваксините здравният министър Петър Москов откри кампания за ползите от имунизацията.

Д-р Петър Москов,министър на здравеопазването: Всички знаем, че срещу задължителните ваксини има сериозни публични и обществени настроения - както по света, така и в България.
Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация: Трябва да имаме предвид, че евентуалният дефицит на ваксини може да ни върне към мрачни времена.
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Колкото по-ефективни стават, колкото повече си вършат работата и болестите изчезват, толкова повече обществото спира да приема тези болести за опасност.

Това оказва влияние върху решението на родителите да имунизират децата. Сред основните страхове е и този, че ваксините могат да доведат до усложнения. Ролята на интернет форумите също е съществена. Нагласата за ползата от имунизациите обаче е преобладаваща.

Според 90% от родителите имунизациите трябва да бъдат задължителни, докато 1/3 от тях смятат, че ваксините все пак могат да навредят.

Неонатологът д-р Невена Паунова работи в болница "Св. Анна" от близо 25 години. Всеки месец в родилното се имунизират между 40 и 90 деца. Случаите на отказ от родителите са единични.

Д-р Невена Паунова, неонатолог: Питат за какво е ваксината и на колко време се прави и има ли реакция след ваксината. Но те си знаят, че това са профилактични. Обяснява им се всичко и са наясно по въпроса.

Сред родителите, заставащи зад задължителните ваксини е и Лиляна Тасева - вече майка на две деца.

Лиляна Тасева: Нямам нищо против. Даже е много по-добре, защото децата са в непрекъснат контакт с други деца. По-добре е да си имунизира детето, отколкото да се зарази с нещо, което е можело да се предотврати.

Що се отнася до изпълнението на имунизационния календар здравният министър подчерта, че на фона на общоевропейската криза с ваксини, България е успяла да гарантира ваксинирането на новородените. Москов увери, че скоро ще бъдат поръчани още ваксини, които да покрият отложените реимунизации.