НОВИНИ

Меркел идва в София в решаващ момент за управлението на Германия

Ангела Меркел пристига в България в решаващ момент за управлението на нейната страна и за собствената ѝ политическа кариера. Утре германските социалдемократи ще решават на конгрес дали да подкрепят проекта за нова широка коалиция с консервативния блок на Меркел.

Фани Аронова
от Фани Аронова
12:06, 20.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

В напрегнатите дни, докато очаква дали социалдемократите ще одобрят преговори за нова широка коалиция в Германия, Ангела Меркел не спира консултациите по европейските дела. Защото близо четири месеца след изборите Германия няма ново правителство, но германската желязна лейди изпълнява отговорно задълженията си на канцлер така, както правеше през трите си досегашни мандата.

Вчера в Париж Меркел обвърза ситуацията в Германия с изграждането на Европа. Тя чу подкрепата на френския президент Еманюел Макрон, която потвърди силата на френско-германския тандем.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: За да действаме в Европа, от съществено значение е в Германия да има стабилно правителство. Изказвам пожелание конгресът на германските социалдемократи да даде зелена светлина за начало на преговори за коалиция. Германия и Франция могат и трябва да поведат действията по много въпроси, свързани с Европа и затова разбирам, че Франция очаква да имаме ново правителство.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Амбицията, която имаме, не може да се реализира сама. Нужно е да бъде съчетана с амбицията на Германия. Канцлерът има европейска амбиция. Ръководството на германските социалдемократи също показа силна европейска визия.

В Париж Меркел посочи вижданията си за Европа - обща външна политика по стратегическите въпроси, собствени политики за развитие и отбрана и силна икономика. Анализаторите изтъкват темите, които поставя пречки пред нея. Сред тях са брекзитът и мигрантската криза, която се отрази зле на изборните резултати през септември. И обтягането на отношенията с Турция миналата година, заради проблеми със спазването на човешките права. Но заради общата кауза - борбата с тероризма, Берлин и Анкара подновиха контактите по въпросите за сигурността. Може би това затопляне е сред причините, които водят германския канцлер в София, коментира Александър Андреев от "Дойче Веле". И развива идеята, че по време на българското европредседателство София може да бъде успешен посредник между Анкара и Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цистерна с газ е дерайлирала в Русенско
Цистерна с газ е дерайлирала в Русенско
Един милион лева за асфалтиране получи община Луковит
Един милион лева за асфалтиране получи община Луковит