На ден средно около 25-20 души преминават през специализирания кабинет по грипа във ВМА. Броят на прегледаните през почивните дни значително надвишават тези от изминалата седмица. Това съобщи в студиото на "Денят започва" доц. полк. Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА. Той уточни, че прегледаните са били заразени с грипния вирус Б.

доц. полк. Георги Попов - началник на катедрата по Инфекциозни болести във ВМА: Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици.

По думите му, нивото на заболеваемост в София рязко се е увеличило през почивните дни.

доц. полк. Георги Попов - началник на катедрата по Инфекциозни болести във ВМА: Не сме навлезли още в епидемия, но се очаква към края на месеца. При всички случаи върху този грип Б ще се наложат и щамовете на грипен вирус А.

Според доц. Попов, са важни първите 12-24 часа, през които болният може да направи профилактика с медикаментите, които са на пазара. Ако заболяването напредне и се появят симптоми за усложнение, болният трябва да се обърне към специалист.

доц. полк. Георги Попов - началник на катедрата по Инфекциозни болести във ВМА: В първите 12-24 часа е уместно болния да направи специфична профилактика с медикаментите, които съществуват на пазара. Ако се изпусне този период и се отиде към напредване във времето на заболяването и вървене към усложнение, тогава е редно да се обърне или към личния лекар, или към специалист, за да бъде назначена съответната терапия, много често и антибиотична такава.
​Грипна епидемия е обявена от днес в Благоевград

​Грипна епидемия е обявена от днес в Благоевград

Грипна епидемия е обявена от днес в община Благоевград. В края на миналата седмица заболелите достигнаха епидемични стойности - 381 на 10 000 души.