НОВИНИ

Борисов: Дъблинското споразумение не работи така, както искаме

Дъблинският регламент за даване на убежище на мигранти не работи, разделя Европа и трябва да бъде променен. В това бяха категорични премиерите на България Бойко Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш, който е на официална визита в страната ни. По думите на Борисов, Европа трябва да затвори границите си и да удължи Споразумението с Турция за ограничаване на миграцията. Чехия изразява и своето неразбиране защо България и Румъния не са в Шенген. Чешкият премиер се срещна и с президента Румен Радев.

Александър Марков
от Александър Марков
18:55, 22.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

ЕС да затвори границите си, да се удължи Споразумението за ограничаване на миграцията с Турция, да се създадат изнесени Центрове за сигурност за бежанците в Турция и Либия и да се реформира Дъблинското споразумение - така премиерът Бойко Борисов вижда решението на миграционната криза.

Бойко Борисов, министър-председател: Дъблинското споразумение не работи така, както искаме и не само разделя, буквално цепи Европа, затова аз мисля, че с доверието, което имаме помежду си, ще намерим един разумен компромис. А компромисът е: да се затворят границите, да се влиза само през КПП-та, да се изградят центрове за сигурност там, където няма - в Либия, в Турция, да плащаме за това.

Чехия и страните от Вишеградската четворка също са "за" реформа на Дъблин и "против" задължителната квотна система, обяви чешкият премиер Андрей Бабиш.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Ние трябва да имаме обща позиция за решаването на проблемите с миграцията и те трябва да се решават извън Европа. Ние сме солидарни в рамките на Вишеградската четворка и ще допринесем с 35 млн. евро за решаване на проблемите в Либия. Европа трябва да се бори ефективно срещу контрабандистите, които до момента са спечелили 7 млрд. евро. Можем да се преборим така, както го направи България, договаряйки условия с Турция.

Двамата премиери не са обсъждали продажбата на активите на ЧЕЗ в България. И двете страни са "за" удължаване на кохезионната политика на ЕС и запазване на добри отношения с Великобритания след Брекзит.

Чехия и страните от Вишеградската четворка подкрепят и членството на България в Шенген. Андрей Бабиш изрази дори неразбирането си защо страни като Гърция са в Шенгенското пространство, а България, Румъния и Хърватия все още не са.

В България чешкият премиер се срещна и с президента Румен Радев. Според двамата европейската система за предоставяне на убежище трябва да бъде реформирана. Президентът е благодарил на чешкия премиер за подкрепата му за членството на България в Шенген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет нови паркинга ще строят в пловдивския район Източен
Пет нови паркинга ще строят в пловдивския район "Източен"
В „Още от деня“: БСП срещу ГЕРБ за секретния доклад на ДАНС
В „Още от деня“: БСП срещу ГЕРБ за секретния доклад на ДАНС