НОВИНИ

В "Референдум": "За" и "против" ратифициране на Истанбулската конвенция

53.7% от анкетирани в представителното проучване на "Алфа Рисърч" за предаването "Референдум" по-скоро одобряват Конвенцията срещу насилието над жени, включваща понятията "пол" и "социален" пол да бъде ратифицирана от Народното събрание като техният брой е намалял с 3.5% след предаването "Референдум" до 50.2%. Цели 48.3% не одобряват ратифицирането на Конвенцията. Техният брой се е увеличил с 11.4% като преди предаването е 36.9%. Без мнение са процент и половина.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
22:02, 23.01.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

В допитване на първо място 83.5% смятат, че жените са обект на насилие, на второ място деца със 79.2%, на трето с 63.1% място хора с различна социална ориентация, на четвърто място равни са етнически малцинства и имигранти/бежанци с 52.9%.

49 на сто смятат, че обект на насилие са хора с увреждания, а 30.6 мъже.

Малко над 91% определят физическото сексуално посегателство като насилие над жена. На второ място със 78% се определя, ако ѝ бъде ударен шамар, на трето със 74.9% да бъде омъжена без да се иска съгласието ѝ. На четвърто място с 66.7% са гласували за обиди/подигравки, на пето с 43.5% се нарежда предложението за интимност и на последно с 37.6 намеци за нейната външност.


;

Според професор Пламен Киров от Софийския университет ,"Св.Климент Охридски" между английския текст на конвенцията и българския превод има значителна разлика. Терминът "джендър" не се превежда нито на немски, нито на френски. На български също няма официален превод на понятието.

Професор Пламен Киров, СУ ,,Св. Климент Охридски" : Излиза, че ние ще въведем в нашата правна система понятие, на което ние не знаем съдържанието или поне не сме на едно и също мнение относно съдържанието на понятието "джендър".
Надежда Дерменджиева, изп.директор на Български фонд за жените: Става дума за социални роли, изградени на базата на биологичния пол. Тоест какви стереотипи се приписват на мъжете и жените от нашето общество.
Георги Богданов, изпълнителен директор на ,,Национална мрежа за децата": Това са социалните роли, възприемани в едно общество по отношение на мъжете и на жените в дадения период от време. Преди време жените в България са се определяли по един начин, мъжете по друг, днес по съвсем различен начин.
Михаела Джоргова, председател на Асоциация общество и ценности: Друг смущаващ момент, е, че липсва обяснителния доклад на български език. Той е неразделна част от конвенцията и тълкува понятията заложени в нея.

Според социалния педагог Елеонора Попова в много образователни програми в Канада, САЩ, скандинавските и други европейски страни вече са заложени нови терминологии дори на ниво детска градина.

Еленора Попова, социален педагог: ,,За пример мога да дам Швеция, където в детските градини на децата между 4-6 годишна възраст се дава списък от 16 вида пол като в този списък не фигурира мъж и жена, а други такива и децата трябва да се самоопределят."
Здравка Калайджиева, Фондация ,,Български адвокати за правата на човека":,,В момента преди ратификацията в НС може да се отправи искане до КС да се произнесат противоречи ли на Българската конституция тази Истанбулска конвенция как и защо."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската офанзива в Африн
Турската офанзива в Африн
Полицията в Торонто арестува мъж, ранил с пистолет седем случайни минувачи
Полицията в Торонто арестува мъж, ранил с пистолет седем случайни минувачи