НОВИНИ

От нашите пратеници в Букурещ: Румъния е изправена пред кръстопът

Критики от Брюксел и нестихващи антиправителствени протести - такава е ситуацията в Румъния. Поводът - гласуван от правителството законопроект, който предивижда редица реформи. В основата на напрежението са 2 спорни точки в съдебната реформа - да бъде разрешено осъждани лица да са част от изпълнителната власт и създаването на специализирана прокуратура, която да разследва само магистрати.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:21, 25.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Румъния е изправена пред кръстопът след последните събития - между евроатлантическите ценности и позициите в ЕС и опасността да изпадне в пълна изолация, предаде пратеникът на БНТ в Букурещ Джанан Дурал. В отговор на вчерашните критики на Европейската комисия лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня заяви, че е изненадан и допълни, че очевидно Комисията не е запозната с факта, че законопроектът е претърпял редица поправки.

Защо обаче протестите продължават - екипът ни потърси отговорите от местен политически анализатор.

;
проф. Думитру Борцун, политически анализатор: Правителството е съставено от хора, които си мислят, че могат да правят каквото си пожелаят, защото за тях са гласували мнозинството от гражданите. Те са демократично избрани, но сякаш не разбират същността на демокрацията. При демокрацията, най-важно е върховенството на закона. А те се опитват да променят това. Лидерът на Социалдемократическата партия - Ливиу Драгня все по-ясно демонстрира, че не вярва в евроатлантическите ценности. Партията обаче спечели изборите с голямо мнозинство и се ползва с широка подкрепа. Интересното е, че сред техните избиратели са както работническата класа, така и интелектуалци, които симпатизират на левите политики. Лошото е, че партията много се промени и в последните години залага предимно на популизъм.
;

Утре предстои да бъде гласуван третият румънски кабинет в рамките на седем месеца. Управляващите номинираха евродепутатката Виорика Дънчила за поста на премиер и ще бъде първият премиер жена в Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За два дни:Над 4 500 автомобила са влезли в парк Пирин, за да стигнат до пистите
За два дни:Над 4 500 автомобила са влезли в парк Пирин, за да стигнат до пистите
Пореден протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа
Пореден протест във Варна срещу добива на газ в Добруджа