НОВИНИ

КС обяви за противоконституционен отказа на НС да приеме оставката на Д. Добрев

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на парламента да отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Междувременно месец преди произнасянето на съда, Добрев оттегли заявлението си за оставка. Решенията на съда нямат обратна сила, така че няма пречка Добрев да остане депутат.

Надежда Василева
от Надежда Василева Вера Александрова
20:19, 30.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Решаващо гласуване преди 4 месеца, с което ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля безпрецедентно отхвърлиха една депутатска оставка.

От БСП смятат, че с отхвърлената оставка управляващите са нарушили Конституцията, защото не са се съобразили със свободната воля на Делян Добрев. Според тях има само един изход от ситуацията.

Валери Жаблянов - депутат от ПГ на "БСП за България", зам.-председател на НС: Поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ за допуснатото нарушение на Конституцията. Поемането на политическа и морална отговорност от народния представител Делян Добрев по един единствен възможен начин - подаване на оставка.

Делян Добрев няма намерение пак да подава оставка. В отговор на БСП, той контраатакува и заяви, че е опровергал всички твърдения на Елена Йончева за участието му във фирми и роднински назначения в Хасково. И отново попита дали тя е в съдружие с офшорна фирма и има ли нещо общо с фирма, източила милиони от КТБ.

Делян Добрев - ГЕРБ: След като Елена Йончева не може да опровергае тези факти, не може да отговори на тези въпроси, ще си подаде ли тя оставката? В края на декември след решение на ПГ на ГЕРБ изтеглих молбата си за оставка. Не само заради решението на колегите и тяхната пълна подкрепа, а и заради подкрепата, която получих от обществото.

От БСП пък обвиниха ГЕРБ, че нарушаването на Конституцията е умишлено.

Валери Жаблянов - депутат от ПГ на "БСП за България", зам.-председател на НС: И то е логичен резултат от цялостната линия на ГЕРБ за нарушаване на принципите на правовата държава в различните нейни измерения и аспекти.
Данаил Кирилов - ГЕРБ: Искам да подчертая, че са изцяло пресилени и спекулативни твърденията на БСП. И парламентът и нашата ПГ действат в максимална степен законосъобразно и конституционосъобразно. Подкрепихме нашия колега, който беше подал оставката на достойнството. Той защити името си, ние защитихме неговото име.

От ГЕРБ дадоха пример от 2013-та година, когато по времето на БСП и ДПС Иван Портних беше освободен от третия път като депутат, за да стане кмет на Варна. И посочиха, че в онзи случай не е зачетена неговата воля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подлезите на булевард България отново са в лошо състояние
Подлезите на булевард "България" отново са в лошо състояние
Лъвчетата Масуд и Терез отиват в Холандия
Лъвчетата Масуд и Терез отиват в Холандия