В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел заяви, че новият регламент за личните данни на ЕС цели да внесе повече яснота кой може да управлява личните ни данни и по какъв начин. Тя допълни, че се надява в новия бюджет на ЕС цифровите технологии да са приоритетни.

Как новите технологии разкриват данни за личности и организации?

Как новите технологии разкриват данни за личности и организации?

Регулацията на Европейския съюз за защита на личните данни, която влиза в сила през май, е най-сериозният опит за защита на личните данни от появата н...

9 от всеки 10 европейци са изразили притеснения за мобилните приложения, които събират личните им данни, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ Мария Габриел. Общият регламент надгражда директивата от 1995 г., допълни тя, като правилата важат за целия ЕС.

Мария Габриел: Личните данни не са стока. Ако искаме да градим доверие в света на новите технологии, това минава през неприкосновеността на личния живот.

Новите правила ще важат и за чуждите за ЕС компании, които оперират на негова територия, заяви Габриел. Благодарение на новия регламент ще има повече информация кой събира данни и по какъв начин ги използва, а съгласието е ключовият елемент в регламента, допълни тя.

Новият регламент влиза в сила на 25 май.

Вижте повече за регламента в репортажа на Тереза Ставрева:

Как можем да защитим личните си данни?

Как можем да защитим личните си данни?

Нов регламент за използване на личните данни въвежда ЕС за всички администратори на информация за гражданите на страните-членки. Той влиза в сила на 2...

Мария Габриел заяви с гордост, че България участва в проекта за европейски суперкомпютър, тъй като страната ни се смята за регионален лидер в областта на тези машини. Тя припомни, че суперкомпютрите могат да извършват редица от важни, но много сложни изчисления в областта на сигурността, здравеопазването и климатологията.

Мария Габриел: Чисто физически този суперкомпютър ще е в Люксембург.

Целта е суперкомюптърът да върне Европа в топ 10 на мощните компютри в света. /// Бюджет означава единодушие, напомни Мария Габриел. Тя допълни, че от новния бюджет на ЕС България ще иска средства за сигурност, миграция, кохезионна политика, селскостопанска политика и политика за отбрана.

Мария Габриел: Няма как да не споделя, че имам лична мечта да видя в новия бюджет на Съюза за първи път отделна глава, посветена на цифровите технологии.

Тя допълни, че цифровите умения и киберсигурността трябва да бъдат важни за европейските граждани.

Мария Габриел посочи приоритетите на дигиталния ред на ЕС

Мария Габриел посочи приоритетите на дигиталния ред на ЕС

Българският комисар Мария Габриел очаква обективен доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието, който ще бъде представен следваща...

Новият стандарт за мобилен интернет 5G е възможност на Европа да стане лидер в комуникациите, заяви Мария Габриел. Тя допълни, че правилният подход е стандартът да бъде въведен едновременно в ЕС, така че да не се повтарят грешките при въвеждането на сегашния стандарт 4G, който има отлично покритие в градските райони, но не и в селските.

Мария Габриел подчерта, че според нея Истанбулската конвенция е за защита на правата на жените и няма нищо общо с трети пол или еднополови бракове. Тя допълни, че ратифицирането на конвенцията зависи от държавите-членки.