В студиото на „Денят започва“ председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надеждата, че към 2025 г. Европейският съюз може да се е увеличил с още страни-членки. Именно това е фокусът на изнесената от Европейската Комисия стратегия за разширяването на ЕС към Западните Балкани, която беше изнесена вчера. Тя допълни, че една от целите на стратегията е да се въведе геополитически баланс в региона, като се ограничи влиянието на Русия и Китай и че спорът между Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка е въпрос, в който България не трябва да се намесва.

ЕК представи Стратегията си за разширяване към държавите от Западните Балкани

ЕК представи Стратегията си за разширяване към държавите от Западните Балкани

Черна гора и Сърбия засега са единствените, които имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година. Еврокомисията е готова да започне преговори...

Успяхме с другите две държави от триото да върнем фокуса върху разширяването на ЕС и искаме да остане така, а политическият знак е положителен, заяви Джема Грозданова, председател на парламентарната комисия по външни работи. Тя изрази надеждата, че към 2025 г. страните от ЕС може и да са повече от 27.

Джема Грозданова: Новото в тази стратегия е, че тази година парите за Западните балкани са над милиард евро, като има възможност за даване на още за Западните Балкани, което досега не се е случвало. Тоест, има приоритет в тази област. Наш приоритет е основно по тема Западни Балкани в това шестмесечие и до края на годината транспортната свързаност и дигитализацията, които са заложени като две отделни точки.

Джема Грозданова заяви, че няма да бъдат „изливани“ пари в държави, които не вършат работа. Тя допълни, че стратегията на Европейската комисия изразява стремежа на ЕС да противодейства на влиянието на Русия и Китай в района. Доказателство за това е и стремежът на Македония и Гърция да решат проблема с името на страната.

Джема Грозданова: Това е двустранен въпрос, в който България не бива да се бърка.

Тя заяви, че трябва да се решат проблемите между Сърбия и Косово, за да могат да продължат по пътя към европейската интеграция.