Да гледаш на света отвисоко. Буквално. От близо 1700 метра надморска височина. Перфектна рецепта за бягство от сивото ежедневие. Предлага я Рас ал Хайма.

Арабското емирство, което винаги е живяло в сянката на Дубай и Абу Даби. Туристическите справочници често го пренебрегваха, но пък Рас ал Хайма реши да влезе гръмко в Книгата с рекордите на Гинес с най-дългия алпийски тролей.

шейх Ахмад бин Сауд бин Ал Касими: Много се вълнувам и се надявам очакванията ми да се оправдаят. Изглежда забавно.

И няма как да не е така. Съоръжение е гигантско, а приключението - внушително. Почти 3 километров полет над каньони и зъбери и то със скорост 150 километра в час.

Беше вълнуващо. Невероятно. Не знам, кое по-добре да се концентрираш върху хубавата гледка или да се движиш по-бързо. Всъщност трябва да се опита два - три пъти.

Стартоватa площадка е разположена на най-високия връх в Рас ал Хайма в планината Джабел Джаис.

Досега рекоръдът държеше Пуерто Рико. Славата му, обаче, вече е в историята, защото тролеят на арабското емирство е с около 600 метра по-дълъг.

Хода Качаб, представител на "Рекордите на Гинес": Необходимо беше да бъдат надминати 2205 метра. Но постижението е 2830,88 метра. И това наистина невероятно. И вече мога да потвърдя, че това най-дългият в света алпийски тролей.

Платформата е уникална, твърдят от емирството. Тя тежи 9 тона и половина и е закотвена на осем места.

Полетът трае само три минути. Но пък усещанията от преживяното са трайни и достатъчно силни, за да не позволят бързо завръщане към коловозите на ежедневието.