Стотици буркани с мед бяха осветени в благоевградския храм "Въведение Богородично" в деня, в който почитаме паметта на Свети Харалампий. Светецът е считан за покровител на пчеларите, а благословеният от свещениците мед за притежаващ лечебни свойства.

Благоевград

Огромен светещ кръст образуваха бурканчетата с мед, които по традиция се освещават на днешния празник. Ритуалът е уникален и се прави единствено в благоевградския храм "Въведение Богородично".

Венета Ифандиева, пчелар: "Аз, откакто се помня, винаги спазваме традицията, донасяме мед в храма, който има лечебни качества. Всички продукти от пчелите са много качествени и полезни."
Емил Тодоров, пчелар: "Това е една от най-истинските храни и най-полезна за здравето."

За да запази лечебните си качества медът трябва да се консумира по специален начин, казват пчеларите.

Венета Ифандиева, пчелар: "През зимния период най-много хората употребяват меда, но медът трябва да се използва, да не се слага в топъл чай, в по-хладък чай, понеже над 40 градуса температура изгубва качествата."
Емил Тодоров, пчелар: "Разтворен в хладка вода и това е най-добрият начин за консумация."

По традиция с мед, осветен в църквата на днешния празник, се захранват и всички пчелни семейства, за да са здрави, а реколтата от мед и пчелни продукти да е богата.