НОВИНИ

Част от работниците от фирмата за обувки в Дупница търсят правата си

Голяма част от работниците, които протестираха заради неизплатени заплати от дупнишка фирма за обувки, вече са подали заявления за изплащане на заплатите им от Фонда за гарантирани вземания на работници и служители. Те имат тримесечен срок да сторят това от обявяването на несъстоятелност на фирмата длъжник. С решение на парламента срокът за подаване на документи беше увеличен с един месец.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
08:44, 11.02.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

За да кандидатстват ощетените работници за получаване на заплатите си от Фонда за гарантирани вземания на работници и служители, трябва да подадат заявление декларация - образец и справка за неизплатените суми. Това могат да го направят в най-близкото поделение на осигурителния институт.

Пламен Младенов - директор на ТП на НОИ-Кюстендил: Плащането е по адрес на работодателя, но те могат да бъдат подавани заявленията във териториалното поделение, което е най-близко до работниците и служителите, като съответно ние по компетентност ще препратим тези заявления до съответното териториално поделение , където е адресът на работодателя.

Най-важната промяна е отпадането на ограничението, право на гарантирани вземания да имат работниците, чиито договори са прекратени само през последните 3 месеца преди датата на несъстоятелността на фирмата. С приетите промени срокът става три години, което означава, че всеки работник, който има да взима пари от некоректен или фалирал по обективни причини работодател, ще може да се възползва от услугите на Фонда за гарантиране на вземанията, но ако е напуснал фирмата в последните три години преди обявяването ѝ в несъстоятелност. Ако работник не знае точно каква сума трябва да му бъде изплатена , може да вземе справка от Дирекция „Инспекция по труда", където разполагат с разплащателните ведомости на осигурителя. За получаване на обезщетението има определен срок.

Пламен Младенов - директор на ТП на НОИ-Кюстендил: Съгласно нормативната уредба се извършва проверка за наличие или липса на задължения на такива вземания към работниците и служителите. При установяване по безспорен начин на вземането, се пристъпя към изплащане на неизплатените заплати и обезщетения от фонда. Има 7-дневен срок от получаване на задължителното от директора на фонда разрешение за изплащане на сумите.

Ощетените служители и работници ще получат гарантираните вземания в размер на последните шест начислени, но неизплатени месечни заплати. Максималния месечен размер е 1300 лв. и не може да бъде по малък от две и половина минимални работни заплати за страната към датата на вписване на решението за несъстоятелност на фирмата в търговския регистър.

От НАП в Кюстендил уточниха още че, ако вземанията на работниците са само начислени, но неизплатени преди датата на вписване на решението за несъстоятелност на фирмата в търговския регистър, тогава от фонда ще им бъде изплатено гарантирано вземане в размер на четири минимални заплати, към датата на прекратяване на трудовото правоотношение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да разпознаем заплахите в интернет?
Как да разпознаем заплахите в интернет?
Продължава напрежението между Израел и Иран
Продължава напрежението между Израел и Иран