За тях това не е бягство към отшелничеството, а преоткриване на света. Двама германски фотографи решиха да погледнат на европейските градове от друг ъгъл. Или по-точно от палубите на саморъчно направените от тях кораби-къщи. Пътуване, което започна от Хамбург, продължава към Амстердам и Париж и ще завърши в Берлин. Приключение, което се превръща в творческо предизвикателство.

Не става въпрос за самотно пътешествие, а за търсене на промените, които настъпват в Европа - в икономически, социален и екологичен аспект. На всяка спирка плаващите къщи ще се превръщат в своеoбразни изложбени зали, в които ще бъдат показвани фотографиите на творците.

Лодките също са резултат от творческото вдъхновение на германците. Едната е изградена от дървени части, артистично комбинирани с ненужни рамки за прозорци. Това е мястото за отдих и съзерцание. Другата къща-кораб е превърната във фотографско студио; тя е направена изцяло от метални плоскости.

Пътешествието трябва да завърши през юни. Достатъчно време двамата германци да открият правилната фотографска перспектива за промените, които настъпват в големите европейски градове.

А каква е ползата от цялото плаване и щракане с фотоапаратите, ще попитат заклетите прагматици. Разбира се, че полза има, при това не само за двамата пътешественици. Запечатването на промените в европейските градове в снимки със сигурност ще помогне за избягването на множество грешки при изграждане на визията за бъдещето на все по-натоварената с човешко присъствие среда.