НОВИНИ

Родители от Варна са недоволни от проекта за райониране при приема в първи клас

Родители от Варна са недоволни от начина на райониране при постъпване в първи клас. Според проекта на Системата за електронен прием в общинските училища, някои деца попадат не в най-близкото до дома им, а в по-отдалечени. Такъв е случаят със семейство Колеви, което сигнализира за проблема.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
06:31, 20.02.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Марияна и Калин Колеви са родители на три деца, едно от тях ще бъде в първи клас тази година. Момчето посещава подготвителна група в най-близкото до дома му училище – „Петко Славейков“. Когато родителите решават да го запишат в първи клас, с изненада установяват, че адресът им попада в друго училище доста по-отдалечено.

Марияна Колева: Детето ни е прието в предучилищна, училището се намира на пешеходно разстояние. Може би някъде стотина метра от блока. не се пресича никаква улица, а всъщност сме зачислени към училище „Цар Симеон Първи“, което се намира може би на три пъти по-голямо разстояние и трябва да се пресича оживената улица „Доктор Пискюлиев“.
;

Родителите подават жалба до кмета на Варна и до Министерството на образованието. Провеждат и среща с представител на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Общината.

Калин Колев: Доста любезно ни обясниха, че районирането е направено. Промяна да не очакваме. Според общинската администрация нашият блок не би следвало да бъде включен в района на училището, по някакви техни съображения, срещу които ние възразяваме."

От Община Варна заявиха, че в момента тече общественото обсъждане на проектонаредбата за районирането и всички сигнали ще бъдат взети под внимание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директор на благоевградско училище предлага нови критерии за прием в първи клас
Директор на благоевградско училище предлага нови критерии за прием в първи клас
Нов опит за старт на делото за убийството на Георги в Борисовата градина
Нов опит за старт на делото за убийството на Георги в Борисовата градина