НОВИНИ

Антонио Таяни ще участва в София в интерпарламентарна среща за Западните Балкани

Председателят на Европейския парламент подкрепя членството на България в Шенген и в еврозоната. Това съобщи след среща с Антонио Таяни в Брюксел председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. През септември Таяни ще участва в София в интерпарламентарна среща за Западните Балкани, стана ясно още след разговора между двамата. Репортаж от Брюксел на Десислава Апостолова и Борислава Инджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:42, 20.02.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

През септември Антонио Таяни ще дойде в София на интерпарламентарна среща за Западните Балкани. На нея ще се обсъди напредъка на страните и щафетата ще бъде предадена на Австрия - следващата - страна - председател. "Много се радвам на сътрудничеството с българския парламент през тези шест месеца", каза председателят на Европарламента.

Антонио Таяни - председател на ЕП: "Ако искаме да намалим дистанцията между европейските граждани и европейските институции и националните институции, трябва да работим всички заедно в името на гражданите. Това е наше задължение и затова трябва засилим сътрудничеството в следващите месеци, преди европейските избори през 2019 година".

На конференция в Европарламента Караянчева коментира и бъдещия бюджет и многогодишната финансова рамка на ЕС. Според нея целта трябва да бъде да се намалят икономическите и социалните различия между държавите членки. Начин за постигане на това е запазването на кохезионната политика. Караянчева коментира, че Гърция е подкрепила България по този въпрос.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: "Както и председателят Таяни каза, трябва бюджетът да се разпределя според политики, а не да се разпределя по начин, по който няма да влияе добре на гражданите на ЕС. Изключително добро впечатление ми направиха посланията за националните парламенти, тук много голям акцент се слага на националните парламенти и това е много важно, защото всички ние сме представители на отделни региони и всеки един регион иска да получи европейската солидарност по възможно най-добрия начин".

Според Таяни ЕС в момента изживява икономически подем, но въпреки това пропастта между богати и бедни региони расте. Общоевропейски проблеми са младежката безработица и справянето с миграцията. Цяло едно поколение се чувства социално изолирано и е гневно, коментира той и призова парламентите да обменят опит и да бъдат в полза на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Христо Белоев за трети път е избран за ректор на Русенския университет
Проф. Христо Белоев за трети път е избран за ректор на Русенския университет
​17 турски граждани поискаха политическо убежище в Гърция
​17 турски граждани поискаха политическо убежище в Гърция