НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

"В изкуството най-плъзгавото, най-опасното е да се увлечеш в модното. И в подражателството".....

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
15:50, 24.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Още

"В изкуството най-плъзгавото, най-опасното е да се увлечеш в модното. И в подражателството. Ако подражаваш, лесно можеш да постигнеш известен успех. Но той е временен. Вечното е онова, което ще преживей."

Думите на големия си припомняме заедно с колекцията „Фрагменти от Европа” . Галерията в къщата на бай Дечко, както го наричат поколения художници и почитатели, вече официално е филиал на Софийската градска галерия. На "Драган Цанков" 24 се съхраняват над 13 хиляди картини и и графики на големия художник.

Нови въпроси по актуални теми поставя триенале “Песни за саботаж” в Нов музей Ню Йорк. Как личности и групи могат да фокусират вниманието на тези, които задават правилата в обществото. Изложбата продължава до края на май, но се извиха огромни опашки от нетърпелви посетители.

Култовият режисьор Ейбъл Ферара е специален гост на София филм фест. Режисьорът на "Кралят на Ню Йорк" и "Пазолини" ще получи Наградата на София за цялостен принос към изкуството на киното. Ферара ще направи и два майсторски класа в рамките на фестивала. След силните снимачни срещи, Уилям Дефо каза за режисьора: „Хората, които държат лостовете, вече не искат да работят с прекалено силни, прекалено непредвидими личности, които затова изчезват от киното. Така че, когато имате човек като Ейбъл, го цените.”

Какво се случва с героите на Оскар Уайлд от „Колко е важно да бъдеш сериозен”, след години. Бойко Илиев започна репетиции на остроумното продължение от Том Томас, в Народния театър.

Първите албуми на Ани Ленъкс излизат на винил. Дебютният „Дива”, композиран от самата певица излиза през 92-ра и става 4 пъти платинен с над 1.2 милиона продадени копия само на Острова. Списание Rolling Stone го обявява за „манифест на арт попа“ и го включва в класацията "Задължителни албуми на 90-те". Вторият солов албум на Ани Ленъкс, „Медуза“ се появява три години по-късно и продължава шеметно нагоре, с двойно платинен статус и 6 милиона копия продадени по света. „Дива” и „Медуза” ще се преродят на 2 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкрита е мрежа за проституция в Банско
Разкрита е мрежа за проституция в Банско
Мнозинството от американците са разтревожени за цялостното развитие на страната
Мнозинството от американците са разтревожени за цялостното развитие на страната