Френски туристи бедстваха в снега на път за Рилския манастир. Колата, която чужденците наели под наем, поднесла на заснеженото платно и заседнала в преспите. Инцидентът е станал малко преди обяд на пътя към град Рила. Туристите не са пострадали.

Смочево, Рила Рила

Тримата френски туристи са на екскурзия в България. Рано тази сутрин тръгнали от София към Рилския манастир, но навигацията на автомобила ги объркала.

Устройството показало четвъртокласния път от главен път Е-79 през село Смочево до град Рила. Заради недобре почистения път, колата е аварирала.

Бертранд: Сутринта бяхме изненадани, че има толкова сняг, взехме автомобила, движехме се добре, но когато стигнахме тук колата просто се подхлъзна и излетя от пътя. Според мен не беше почистен снегът добре.
Марияна Костова, пресцентър на община Рила: Там пътят е тесен, разбира се е почистен. За зимни условия за добре оборудвани автомобили не е проблем по този път. Най-вероятно им е изиграла лоша шега скоростта, с която са пътували.
Изграждат подпорна стена на срутил се участък от пътя над Рилския манастир

Изграждат подпорна стена на срутил се участък от пътя над Рилския манастир

Започна укрепването на пътя над Рилския манастир, който води към пещерата на Свети Иван Рилски Чудотворец. Заради пропадането на земна маса там е откъ...

Момчетата успели да излязат невредими от колата. Не могли да я изтеглят, затова решили да потърсят помощ и продължили да вървят надолу по пътя. Забелязал ги служител на пътнопочистващата фирма към община Рила. Били поизмръзнали и уплашени, но невредими.

Марияна Костова, пресцентър на община Рила: Прибрани са момчетата, стоплени са, нахранени са.

Четири часа след инцидента фирмата, от която френските туристи са наели автомобил, изпрати друга кола, която ги върна обратно към столицата.