Стил, уникалност, красота и светлина, съчетани в структура, която пречиства сетивата в преносен, но и в пряк смисъл. Това е новото произведение на лондонския инженер-дизайнер Джулиан Мелкиори.

Полилеят е резултат от задълбочените проучвания на неговия създател, който освен всичко останало е и биохимик.

От години Мелкиори търси оптималната формула за изграждането на изкуствено листо. Авангардният му полилей е съставен от множество такива модули, които използват фотосинтезата като процес, но я преоткриват в рамките на нов дизайн.

Листата на полилея съдържат зелени водорасли. Преминаващата през тях светлина стимулира фотосинтезата, при която се отделя кислород.

Така, освен осветени, помещенията със светлинни тела от този тип биват и пречиствани. Въздухът в тях се освежава, а отблясъците от листата придават естествен чар на атмосферата. Джулиан Мелкиори не смята да спира с приложението на изкуствените листа само до този прототип.

Следващата му голяма цел е да вгради подобни модули във фасадите на сгради, които да излъчват своя собствена светлина и най-вече ще могат да пречистват градската среда поне в непосредствена близост.