Президентът на САЩ Барак Обама бе посрещнат с протести пред католическия университет "Нотр дам" в град Саут бенд, щата Индиана. Протестиращите го обвиниха, че защищава правото на аборт и насърчава изследвания със стволови клетки.
Въпреки протестите извън сградата на университета Обама бе посрещнат с овации в аулата, където бе удостоен с почетна научна титла. През последните дни протестите срещу гостуването му в университета "Нотр дам" се активизираха.

Президентът на САЩ Барак Обама бе посрещнат с протести пред католическия университет "Нотр дам" в град Саут бенд, щата Индиана. Протестиращите го обвиниха, че защищава правото на аборт и насърчава изследвания със стволови клетки. Въпреки протестите извън сградата на университета Обама бе посрещнат с овации в аулата, където бе удостоен с почетна научна титла.

През последните дни протестите срещу гостуването му в университета "Нотр дам" се активизираха. Това стана причина полицията да арестува 19 души в събота и още пет в неделя. Встъпилият в длъжност в началото на тази година президент на САЩ подкрепя правото на аборт, но настоява тази процедура да се прилага рядко. Позицията му противоречи на схващането на католическата църква и на редица други християнски вероизповедания, че абортите и използването на човешки зародиши за изследвания със стволови клетки са равносилни на унищожаването на човешки живот и трябва да бъдат забранени със закон.

http://infocenter.bnt.bg/