Ако нещо се случи на планетата, той трябва да остане непокътнат. Ноевият ковчег за растителни семена. Вече 10 години се слива с ледения пейзаж na Норвегия. Вкопан е във вечнозамръзналaтa земя на Свалбард.

Мари Хага, изпълнителен директор на Световния тръст за разнообразие на растителните видове: Когато някой материал изчезне и никъде няма резерва от него, той изчезва завинаги. Когато нещо е загубено, то е загубено. Не може да се съживи нещо мъртво. Затова тази банка за семена е изградена, тя трябва да съществува, ако нещо се случи на планетата. Е, ние всички се надяваме нищо да не се случи, но все пак е по-успокоително, когато знаем, че имаме спасителен вариант.

В хранилището в Свалбард вече има над 1 милион семена от целия свят. Тук бяха укрити и уникалните за Сирия сортове, когато избухна войната. Пренесе ги тайно, през различни държави и с много препятствия директорът на Центъра за семена край Алепо.

Мари Хага: Да, през 2015-та година, сирийският център не можеше да продължи да работи и за това беше взето решение семената на Сирия да се съхраняват при нас. Но центърът беше частично възстановен в Мароко и Ливан. Семената бяха размножени и ни върнаха част от тях.

Не такава, обаче, била съдбата на семената с уникалните за Афганистан растителни култури. Унищожили ги талибаните. Ноевият ковчег в Свалбард трябва да съхрани семената на планета в случаи на катаклизми. Всякакви от ядрена война до глобалното затопляне. Самата банка, обаче, се оказа под въздействието на климатичните промени.

Мари Хага: Знаете ли, когато дойдох тук за първи през 1985-та година, всичко беше сковано в лед, а сега не можете да видите огромни ледени блокове. И така осъзнаваме какво означават климатичните промени за този район. Да, те оказаха въздействие и на нашата банка. Очаквахме вечнозамръзналата земя да скове тунела, но това не се случи заради покачването на температурите. Предполагахме, че банката е водоустойчива, но след като пермафростът не се възстанови, в нея проникна вода.

Пораженията не се оказаха големи, но пък се оправдаха опасенията, че битката с климатичните промени ще е тежка.