НОВИНИ

ДАНС проучва ЧЕЗ от 2010 г. заради бърза оценка на активите с цел препродажба

На съвместно заседание комисиите по енергетика и за наблюдение на специалните служби изслушват Гинка Върбакова и всички регулаторни и контролни органи, които могат да се произнесат по сделката за ЧЕЗ. По време на заседанието стана ясно, че ДАНС проучва ЧЕЗ още от 2010 г., когато от ръководството са поискали оценяване на активите с цел бърза препродажба. Причината - протестите срещу високите сметки на ток, а тогавашният състав на КЕВР поиска отнемане на лиценза заради това завишаване. Още тогава ЧЕЗ има намерение да се изтегли и прави оценка на активите.

Николай Минков
от Николай Минков
16:21, 01.03.2018 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас
ДАНС проучва ЧЕЗ от 2010 г. заради бърза оценка на активите с цел препродажба
Драгомир Димитров - председател на Държавна Агенция "Разузнаване": От 2010 разполагаме с оперативна информация и първоначални сигнали за намерения от страна на ЧЕЗ - продаване на активите в България. Първоначално обявената цена на ЧЕЗ е била в размер на 240 млн. евро. По наши данни активите на чешката компания в България се оценяват на около 225 млн. евро, от което може да се направи извод, че определената от ЧЕЗ продажна цена е силно завишена.

В последствие през годината има последователно интерес на различни български и международни компании за закупуването на ЧЕЗ. От българските - фирмата на Ковачки, от страна на "Енерго-про" - със смесени капитали - български и чешки. Интерес има и от турска, румънска и руска компании.

Остава обаче само компанията на Върбакова. Фирмата ѝ е била проверявана 5 пъти от прокуратурата за лизинговата й дейност, но никоя от тези проверки не е завършила с конкретни обвинения.

Гинка Върбакова заяви пред комисиите, че се чувства жертва на шантаж - политически и икономически. В политическата сфера тя не уточни кой стои зад атаката, но в икономическо отношение каза, че зад атаката стоят конкуренти.

Председателят на Българската банка за развитие пък използва случая да каже отново, че не стои зад тази сделка и отхвърля всякакви обвинения от чешка страна, че рефинансира заем на ЧЕЗ от Европейската банка за развитие. Корнелия Нинова пък заяви, че зад цялата сделка стои Бойко Борисов.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България": Правителството е знаело, нещо повече - държавата се е ангажирала по тази сделка чрез държавната банка Българска банка за развитие, службите са информирали на време какво се случва. Сега институциите, които трябва да проверяват сделката, са с вързани ръце, тъй като нямат такива правомощия. Тоест държавата, националната сигурност и 3 млн. български граждани трябва да седим и да чакаме благоволението на г-жа Гинка Върбакова да се подаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите, както тя сама се изрази.

Тези силни думи провокираха реакциите на ГЕРБ. Цветан Цветанов попита къде са били БСП, когато са управлявали България и когато са имали възможност да защитят националния интерес при приватизацията на енергийните дружества и зададе въпрос към специалните служби дали при потенциалните купувачи открива съмнение за нарушаване на държавния интерес и дали евентуално опозицията не стои зад някой от тези потенциални купувачи. Това предизвика ответна реакция на Корнелия Нинова. Тя поиска да бъде назовано с конкретни думи какво визира Цветанов, при което го заплаши със съд и напусна залата.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Уважаеми представители от БСП, защо не защитихте националния интерес, когато имахте тази възможност? И тук аз искам да задам конкретния въпрос към представителите на службите. Има ли информация от всички тези изброени субекти, за които казахте, г- Георгиев, които ако придобият собствеността на ЧЕЗ, биха застрашили националната сигурност? Дали днес опозицията не обслужва някой от всички тези кандидати, които са участвали в това съревнование.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследват шедьовъра Момичето с перлената обица пред очите на публиката
Изследват шедьовъра "Момичето с перлената обица" пред очите на публиката
Община Благоевград отбелязва тържествено националния празник на България
Община Благоевград отбелязва тържествено националния празник на България