НОВИНИ

Хиляди се качиха на връх Шипка за Националния празник

Благодарност към Бога за саможертвата на освободителите - отправена с молебен в подножието на Върха, на Шипка - отслужиха двама патриарси - българският и руският. Как се градят свободно бъднините - с вяра и добродетели, посочи патриарх Неофит.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:12, 03.03.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
+ Неофит, Патриарх Български: Нека никога да не забравяме стореното от нашите православни братя. Да пазим като най-скъпоценно съкровище православната вяра и да не заменяме нейните вечни и непреходни истини със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода.

Шипка - върхът на свободата. Там, където още отекват възгласите на борците. Там, където свободата се е плащала скъпо - с човешки животи - точно там се връщат всяка година техните наследници - свободните българи.

Михаил Михайлов: Ние сме свободни и сме щастливи, че 140 години по-късно можем да се качим като свободни хора и да бъдем много достойни българи.
Пламен Игнев: Това е най-истинския, най-националния празник на всички българи.

За завещанието, което оставиха няколко хиляди доблестни мъже, говори президентът Румен Радев. Шипка е капитал от историческо достойнство, който ние не бива да пилеем, категоричен бе държавният глава.

Румен Радев, президент на Република България: Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно ще каже кои са български и кои руски. Но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода.

На върха на свободата - Българският патриарх Неофит и руският Кирил произнесоха молитва за упокоение на руските войни и българските опълченци.

+ Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Божието слово гласи, че няма по-голяма любов от тази, при която някой дава душата си за свободата на друг. Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима

Венци, цветя и знамена - ден на гордост. Днес - 140 години по-късно телеграфът пак ни пише - ,,на Шипка всичко е спокойно!,, Щом я има паметта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Историческата ни енергия е в осъзнатата стойност на свободата
Румен Радев: Историческата ни енергия е в осъзнатата стойност на свободата
Националният празник беше почетен и от българите в Абу Даби (ВИДЕО)
Националният празник беше почетен и от българите в Абу Даби (ВИДЕО)