НОВИНИ

Делян Добрев: Службите ще проверят произхода на средства на купувача на ЧЕЗ

Регулаторът има огромни правомощия по отношение на спазването на лицензията. Има текстове в закона, които казват, че, ако този доставчик не си изпълнява съвестно задълженията, регулаторът има право да го отстрани и да назначи особен управител. Регулаторът не му взема активите, но отстранява това лице, което управлява ЕРП-то и слага особен управител, който да изпълнява от името на регулатора, за да се изпълнят задълженията по закон. Това каза в "Още от деня" Делян Добрев, ГЕРБ, председател на Комисията по енергетика в парламента, който потвърди, че те не могат да определят сами цени, така че да се притесняваме, а колко ще струва определя регулаторът.

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 06.03.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Делян Добрев, ГЕРБ, председател на Комисията по енергетика в парламента: Първоначално ме притесняваше, че неизвестен за нас всички купуват придобива активите на ЧЕЗ. Впоследствие на комисия миналата седмица дойде купувачът заедно с експерти и обясниха какъв ще е моделът на финансиране. Той е стандартен модел на проектно финансиране на такъв тип инвестиции. Тяхната инвестиция ще е между 20-30% собствен капитал и между 70-80% дълг. Това не е нещо необичайно за сектора, т.е купувачът трябва да осигури между 100-150 млн. евро собствени средства, а останалите 350-400 млн. евро общо за сделката ще са заеми. Дали купувачът има 100-150 млн. евро купувачът заедно със службите трябва да отговори. Купувачът твърди,че има средствата, той ще остане краен собственик на активите. Нямаме толкова информация от къде идват средствата. Депутатите не са тези,които проверяват произхода на средствата, но има служби, които могат да се справят.

Той коментира, че БСП се опитва от всяка ситуация да извлекат политическа изгоди, а в случая по думите му вероятно да съборят кабинета. По думите на Добрев държавата има своите механизми за контрол.

Делян Добрев заяви, че в следващите седмици купувачът трябва да даде повече подробности за собствения капитал от 100,150 млн. евро + кредитните средства."Нямам информация и службите дали Гинка има опора във властта, затова я изслушахме пред журналисти. Тя каза, че е 100% собственик, ние нямаме доказателства, че не е така. Дали държавата ще влезе, или не не мисля, че има окончателно решение по този въпрос.", каза още депутатът от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от преливане на язовири в Кюстендилска и Благоевградска области
Няма опасност от преливане на язовири в Кюстендилска и Благоевградска области
Водолази от ВМС на България участват във военноморско учение в Румъния
Водолази от ВМС на България участват във военноморско учение в Румъния