НОВИНИ

Сделката за ЧЕЗ отново предизвика спорове в парламента

От ГЕРБ заподозряха, че зад нея стоят БСП и Партията на европейските социалисти, след като медийни публикации свързаха името на съпругата на Сергей Станишев с прессъобщение от фирмата-купувач на ЧЕЗ. Моника Станишева отхвърли твърденията и заяви, че авторите им ще трябва да ги докажат в съда. От ляво коментираха, че парламентарната трибуна е станала място, от което се сипят фалшиви новини.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:35, 08.03.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Днешното парламентарно измерение на скандала около ЧЕЗ започна с твърдения от ГЕРБ, че според медийни публикации Моника Йосифова, сега Станишева, е автор на файл с прессъобщение от фирмата Инерком.

Спас Гърневски, ГЕРБ: Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоите зад сделката за активите на ЧЕЗ в България! Сделка, за която се опитахте да ни наклеветите, за да повторите метежа от зимата на 2013 г. Сега стана ли ви ясно, уважаеми колеги, кои са гадовете?!? Вчера Корнелия и шайката ѝ ги търсиха на площад „Независимост", а те се оказаха отново на „Позитано".

От ляво определиха като абсурдни твърденията на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев, БСП: Превърнахме трибуната на бг парламент в място, от което се сипят фалшиви новини. Това е една свещена трибуна, жалко е, че я използвате по този начин, но вие я превърнахте в селска седянка, на която всеки може да каже каквото си иска.

В съобщение до медиите Моника Станишева отхвърли твърденията, че има нещо общо с PR обслужването на фирмата на Гинка Върбакова. Посочи, че всеки човек с по-висока компютърна грамотност може да промени данните на документите във всеки файл. И че няма да позволи името ѝ да бъде замесено в подобни нелепи сценарии и всеки, който разпространява неверни твърдения за нея, ще трябва да ги докаже в съда.

Спорът между ГЕРБ и БСП продължи с още твърдения за ЧЕЗ.

Спас Гърневски, ГЕРБ: Стана ясно още, че по време на управлението на БСП с премиер Орешарски, шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на енергийния тогава министър Драго Стойнев, българското правителство да изкупи компанията обратно. Защо това не е направено, само вие знаете.
Драгомир Стойнев: Ако докато бях министър ЧЕЗ се продаваха, уверявам ви, държавата щеше да ги купи на пазарен принцип, не с национализация. Вие изчиствате образа на Гинка Върбакова. Държавата, влизайки макар и с малък дял, казва - Гинка Върбакова е чиста, вие сега на финансовите пазари можете да финансирате тази сделка, защото държавата стои зад тази сделка.

Друг бивш енергиен министър, но в кабинет на ГЕРБ - Трайчо Трайков днес заяви, че според него държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та.

Трайчо Трайков: Държавата няма какво да допринесе като партньор в тази компания. Неслучайно държавата се оттегли, за да постигне определени цели и те бяха инвестиране и подобряване на дейността на дружествата и това е очевидно.

Трайков даде пример, че от приватизацията насам технологичните загуби са намалели повече от два пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емирът на Катар е на първо посещение в България
Емирът на Катар е на първо посещение в България
Заради топенето на снега Черни Лом преля край Пепелина
Заради топенето на снега Черни Лом преля край Пепелина