Група от социалната мрежа, наречена "Майките в Добрич" помогна на израснал в дом младеж да поеме по житейския си път. Благодарение на тях, 24-годишният Иван Сийков вече има дом, работа, шанс за по-добър живот и надежда за бъдещето си.

Добрич

Иван Сийков няма родители, роднини или близки. Израства в дом за сираци. По-късно попада в преходно жилище, но и там не остава за дълго. Изпада в безизходица точно в навечерието на Новата година. В почивните дни от Общината предлагат да го настанят в приют, но той отказва. Ръка му подава Десислава Първанова, която го познава от 2 години.

Десислава Първанова: "30-и декември беше, когато Иван дойде при нас на Коледния базар, ние бяхме заедно с мъжа ми. И той каза: Нямам къде да живея – буквално съм на улицата! И аз точно тогава публикувах вече първия пост в "Майките в Добрич" в групата, като призовах за някаква помощ."

На този призив откликва анонимна дарителка, която го настанява за седмица в къща за гости.

Десислава Първанова: "Но проблемът беше оттам насетне какво ще правим. Къде ще живее, какво ще работи, как ще се изхранва? Те излизат от преходните жилища без абсолютно нищо – пускат ги ей така нали – оправяйте се!"

Познати на Десислава предлагат работа на 24-годишния мъж в дърводелски цех.

Иван Сийков: "Не работя сам по машините, с колеги работя. Уча се също, крада занаят."

Докато чака за общинско жилище и събира пари за наем, Иван живее при работодателите си. От 2 седмици той вече е настанен в общивски апартамент и спокоен за бъдещето си. Майките от групата в Добрич осигуряват мебели и оборудване за новодомеца и продължават да помагат.

Иван Сийков: "Вече имам покрив над главата. Нямам приятелка, но след време... Първо от покрив и работа – оттам нататък другото лесно!"

Сега Иван се учи на отговорност. Споделя, че не е лесно да си сам. Колегите му го съветват, че е нужно желание и търпение – както в работата, така и в живота.