"Дефиле уикенд" в Пловдив, танцови фестивали в Русе и маратон за създаване на компютърни игри във Варна. Това са част от предложенията за приятно прекарване на свободното време, които привлякоха вниманието ни за почивните дни.

София Пловдив Варна Благоевград Русе

В София може да подсладите уикенда с истински шоколадови произведения на изкуството. Това може да направите, ако посетите четвъртото издание на "Гранд Шоколад Фестивал" в Интер Експо Център. Най-голямото шоколадово събитие в България ще представи над 350 вида шоколад от всички краища на света в нетрадиционни комбинации. Ще има изложби, презентации и работилници, забавен детски кът, шоколадови дрехи и бижута. Новото, което тази година ще видите е шоколадов 3D принтер и шоколадова виртуална реалност.

ПЛОВДИВ

Слънчев се очертава да е уикендът в Пловдив. Очаква се температурите в града под тепетата да достигнат 17 градуса. Подходящо ще е времето, за да се включите в инициативата "Дефиле уикенд", която ще се проведе през двата почивни дни. Жителите и гостите на града ще имат възможност да посетят музеи, спектакли и галерии, както и да разгледат хотели и да опитат специалитетите на ресторантите в града.

РУСЕ

Променлива облачност и почти пролетни температури, които ще достигнат до 18 градуса – такава е прогнозата на синоптиците за събота и неделя в Русе. Времето ще е подходящо за разходки. А също и за посещение на танцови фестивали. А през уикенда те ще са няколко. За втора година Русе на 10 и 11 март ще е домакин на международния конкурс "mOvmnt Dance Competition" за класически, характерен и съвременен танц, отворен е за аматьори и професионалисти. Негов организатор е студиото за съвременен танц "Фрийдъм". А в събота от 10 часа в зала "Дунав" започва и националният фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци "Русчуклийска среща". Домакин на проявата е танцовата школа "Играорци", а Фолклорен танцов театър "Тайден Киров" ще изнесе поздравителен концерт.

БЛАГОЕВГРАД

В Благоевград през почивните дни времето ще бъде слънчево с високи температури. Минималните градуси ще бъдат около 4, а максималните ще достигнат 20 градуса. Приятното време ще е подходящо за разходки на открито, а по-активните могат да посетят въжения парк в местността Бачиново. Атракционът е изграден от няколко нива с различна натовареност и може да се ползва както от малки деца, така и от възрастни хора.

ВАРНА

Варненци ще се радват на прекрасен мартенски уикенд – със слънце и температури до 14-15 градуса. Въпреки че снегът отнесе част от асфалта на крайбрежната алея, разходката по брега ще е сред най-предпочитаните за почивните дни. Но не и за програмистите – геймъри. В събота и неделя те са поканени Техническият университет на Варна, където ще се проведе двудневното състезание за създаване на компютърни игри - Varna Game Hackathon 2018. За участниците в маратона няма ограничения за възрастта и професионалния опит, единственото условие е всеки да си носи личен лаптоп. През първия ден програмистите сами ще сформират отборите, а за най-добрите са осигурени награди.

В столицата може да посетите "BULGARIAN MIXED ARTS IV" - първият изцяло нощен градски фестивал в София, който се завръща след три годишна пауза. От 20:00 часа на 10 март 35 артисти от 7 области на изкуството ще представят своето творчество в трите зали на FABRICA 126. Зрителите ще се насладят на микс от изложби, лайв пърформънси, арт инсталации, ревюта, концерти и масивни дръм енд бейс, хаус и техно партита, които ще продължат до ранни зори. Сред акцентите в програмата са някои от добре познатите артисти от независимата музикална сцена на България, както и нашумелите със своите провокативни градски намеси от социално-обществен характер DESTRUCTIVE CREATION, чиито арт инсталации ще бъдат представени на посетителите.