Колумбия. Земи, които повече от половин век бяха контролирани от най-голямата революционна групировка в Южна Америка - ФАРК. През 2017-та над 7 хиляди нейни членове сложиха оръжие, а ФАРК се отказа от намерението си да сваля управлението на страната. Цел, която се опитваше да постигне срещу 12 правителства. След оттеглянето на бунтовниците, в района, който доскоро беше под техен контрол, влязоха учените. Зоната се оказа неизследан рай.

ХУАН МАНУЕЛ, президент на Колумбия: Експедицията, която организирахме, беше в 20 зони. Тя нямаше да бъде възможна, ако не беше постигнат мир. Преди никой не можеше да влезе в този район. Но благодарение на мира, сега там са учените.

Тайните на района бяха разкрити пред изследователите от местните жители. Проучването на зоната се очакваше да има резултат; големите открития, обаче, изненадаха и най-амбициозните участници в експедицията.

АЛЕХАНДРО ОЛАЯ, Институт за наука, изследване и иновации: Учените откриха 93 предполагаеми нови видове, които принадлежат към нови групи растения, птици и влечуги.

Повечето все още нямат имена. Но колумбийските учени са решили да прибавят към научните им названия и думата „мир", за да напомня в бъдеще как са били открити.

МАРИЕЛА ОСОРНО, изследовател: Тези две растения намерихме в района между Амазонка и Андите. Най-любопитното e, че открихме вид, който тук се среща в изобилие, а дори все още няма име. Попаднахме на един нов вид жаба на височина около 700 метра над~морското равнище. Но дори и в този район, тя не се среща често, така че е много специална.

И това е само началото. Проучването на някогашния район, контролиран oт ФАРК, продължава.