НОВИНИ

Развиват винено-кулинарния туризъм в Югозападна България

Популяризирането на винено- кулинарните дестинации по поречието на реките Струма и Места бяха обсъдени днес в Банско между представители на министерствата на туризма и земеделието и бизнеса в региона. Срещата беше първата от общо шест, които ще се проведат в рамките на проекта „Сподели България" . До момента са определени общо 12 винено- кулинарни дестинации, които ще представят страната ни. Те включват близо 50 общини и над 100 туристически обекта.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
21:13, 12.03.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Идеята на проект е страната ни да се популяризира като туристическа дестинация. Според експерти в последните няколко години у нас се развива винопроизводството, като все повече са модерните винарни. Освен това се е увеличил и износът на винo, като за 2017 година са продадени в чужбина 62 милиона литра българско винo. В проекта общините, които са включени в долините на реките „Струма” и „Места” са Кюстендил, Благоевград, Сандански, Мелник, Разлог, Гоце Делчев, Банско, Хаджидимово. Райони, които са известни с традиционните си храни и вина.

В проекта в долините на Струма и Места има включени 9 общини и щебъдат представени 15 туристически дестинации. Целта е да се
популяризират родните вина и традиционните за различните райони храни.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Регистрираните обекти за вино производство са 37 в тези две долини. Като повече от половината са ново изградени изби.

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното: В България има регистрирани 54 вина със защитено наименование. В ЕС сме на 8 място по регистрирани наименования.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че очаква между 10 и 15 % ръст на туристите почивали в зимните курорти у нас. Допълни още, че има интерес и от други страни към проекта „Сподели България".

Николина Ангелкова: Дойде и предложение от руския министър на туризма на базата на тези 12 винено-кулинарни маршрути да
създадем маршрут черноморски винено- кулинарен.

Винопроизводители от района на Сандански и Петрич настояват да бъдат учредени местни организации, в които да участват и представители на бизнеса.

Кирил Котев, кмет на Сандански: Да има един път лого на на министерствата и второ на региона, от което местните производители да позволяват даден винопроизводител да продава неговото вино под тази марка и не. И ако наруши качеството да има право да му се отнема правото за определен период от време да предлага под това лого.

Винено-кулинарните дестинации ще бъдат официално обявени в края на годината.

Според експерти чрез проекта ще се даде възможност на българските продукти да достигнат до повече потребители и родните производители да станат конкурентоспособни. Дестинациите, които са предложени в проекта „Сподели България” все още не са окончателни, казаха и от двете министерства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носителката на Златен глобус Лиса Джерард и Йордан Камджалов с концерт в НДК
Носителката на "Златен глобус" Лиса Джерард и Йордан Камджалов с концерт в НДК
Тереза Мей: Вероятно Русия стои зад отравянето на Скрипал
Тереза Мей: Вероятно Русия стои зад отравянето на Скрипал