Парадоксът с бутилираната вода е, че хората очакват тя да е чиста и здравословна, когато е затворена в контролирана среда и е налята в пластмасови бутилки. Добре известно е, че взаимодействието на живителнта течност с бутилките поражда нежелани промени в състава на водата - изворна или минерална.

Ново проучване, обаче сочи, че в 90% от изследваните случаи във водата се отделят микрочастици пластмаса. Изследването е американско, но това не значи, че проблемът съществува само отвъд океана.

При лабораторните тестове на 259 бутилки е използвана технология за осветяване на частиците, отделяни във водата. Така е било онагледено наличието на полипропилен, полистирен и найлон.

Засегнатите от проучването компании оспорват лабораторните методи и ги определят като ненадеждни, а подадената информация - като заблуждаваща. Засега нещата спират дотук. Как точно погълнатите микрочастици влияят на човешкото здраве е трудно да се каже.

Темата е обект на множество проучвания, които текат и в момента. Във всеки случай влиянието им не е благотворно. Предполага се, че натрупването на частиците в организма засяга имунната система и може да причини какви ли не усложнения.

Пластмасовите микрочастици, които изпълват океаните, вече попадат в човешката хранителна верига, след като биват погълнати от морските обитатели. Затварянето на водата в пластмасови бутилки е още една нежелана добавка към токсичното меню, което хората сами си причиняват.